EU- kommissionen godkänner det statliga investeringsstödet till Scandinavian Mountains Airport AB i Sälenfjällen på 250 miljoner kronor.

– Det är en glädjens dag idag, säger Brett Weihart, Vd Scandinavian Mountains Airport AB. Det här beskedet har vi jobbat hårt för, och det är ett beslut som visar att besöksnäringen är en viktig motor. Nu kan vi ta nästa steg mot öppning av flygplatsen i Rörbäcksnäs och upplevelsecentret med handel, aktiviteter och restauranger under år 2019, säger Brett Weihart.

Den totala investeringen för etableringen är drygt 1 miljard, där lokal- regionala privata investerare står för merparten av investeringen, 75 %. Det lokal- regionala näringslivet har under många år utvecklat besöksnäringen och investerat i regionen, små och stora företag tillsammans.

För besöksnäringen i Sälenfjällen och hela Scandinavian Mountains- regionen innebär ett ja från EU-kommissionen att den tydliga satsningen på internationell marknad kan ta nästa steg.

– Ett positivt besked som stärker fortsatt utveckling av besöksnäringen i hela Dalarna och Sälenfjällen. Statens investeringsstöd på 250 miljoner bidrar till fler möjligheter och snabbare utvecklingstakt, och fler gäster. Det blir nya arbetstillfällen och en levande landsbygd. Ett viktigt beslut som visar att besöksnäringen är en av våra viktiga framtidsnäringar, säger Dalarnas landshövding Ylva Thörn.

Fakta:
Scandinavian Mountains är en världsdestination. Sveriges och Norges största alpina destinationer, Sälenfjällen och Trysil, tillsammans med Idre och Engerdal. Genom att skapa tillgänglighet ”rakt in i hjärtat” av regionen med förbättrad infrastruktur tar man ytterligare ett steg i utvecklingen av den nya storregionen som växer fram, i Sverige och Norge. Scandinavian Mountains blir en regional motor som genom förbättrad tillgänglighet, fler gäster och ökad verksamhet bidrar till ökad tillväxt och fler arbetstillfällen.
Läs mer på www.scandinavianmountains.se

Redaktionen