Den 30 maj överräckte miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen Exportföreningens Diplom och HLH Prins Henriks Hedersmedalj till C.F. Møllers dotterbolag i Sverige.

Arkitektföretaget får utmärkelsen för fina exportresultat på den svenska marknaden, där C.F. Møller står bakom flera hållbara och nyskapande byggprojekt.

C.F. Møllers kontor i Sverige har sedan det grundades 2007 genomfört en rad intressanta projekt som bygger på såväl danska som svenska erfarenheter, och det har lett till ökad omsättning. Företaget har bland annat infört flera hållbara lösningar i Stockholms stadsrum.

– C.F. Møller har till exempel ritat Värtahamnens nye färjeterminal, Värtaterminalen, som är helt central för Sveriges färjeförbindelse till Finland och Baltikum. Resultatet har blivit en flytande övergång mellan centrala Stockholm och hamnområdet med kranar och lagerhallar, där man bland annat använder terminalens tak som ett grönt landskap med promenad och på så sätt skapar ett helt nytt stadsrum, säger Ove Ullerup, ambassadör på Danmarks Ambassad i Sverige.

a cfm

Hållbarhet och samarbete säkrar framtiden
Framöver kommer C.F. Møller fortsätta den hållbara strategin för att vinna projekt i Sverige och resten av världen.

– Vi vill fortsätta den positiva utvecklingen, där vi vill använda erfarenheter från vår starka portfölj inom landskap, stadsutveckling och arkitektur. Vi arbetar med utgångspunkt i en nordisk värdegrund, där våra kontor i Danmark, Norge, Sverige och England utbyter erfarenheter över landsgränserna för att skapa synergi och dra fördel av de bästa erfarenheterna som bas för modern och nyskapande arkitektur, säger Mårten Leringe, arkitekt, partner och VD på C.F. Møller i Stockholm.

C.F. Møller har flera projekt på väg i Sverige. Bland annat en rad bostadsprojekt med fokus på hållbara trähus, där verksamheten också bidrar till forskningen på området i projektet ”Tall Timber Buildings” i samarbete med Linnéuniversitetet i Växjö.

Fakta C.F. Møller:
• C.F. Møller är ett av Skandinaviens ledande och mest prisbelönta arkitektföretag. Grundat 1924.
• Företagets arbete omfattar ett brett spektrum av expertis som omfattar alla arkitekttjänster, landskapsarkitektur, design, hälsoplanering och administrationstjänster inom medborgardeltagande, förändringsledning, space planning, logistik, byggherrerådgivning och organisationsutveckling.
• C.F. Møller har danska kontor i Aarhus, Köpenhamn och Aalborg.

Foto: C.F. Møller

Redaktionen