Nyheter

Tidspress vid flytt av fibernod

För att ge plats åt en ny skola behövde en av Staffanstorps Fibernäts befintliga fibernoder flyttas. Många anslutningar och stor tidspress krävde snabb installation. Lösningen blev prefabricerade ODF:er, som levererades till entreprenören CR Electric.

Nätägaren Staffanstorps Fibernät har cirka 6000 anslutningar i sitt nät, och med ett antal fibernoder utplacerade i kommunen. Fibernoderna är den samlingspunkt i nätet där switcharna sitter och som sedan skickar signal via ljus till medieomvandlaren i villor, på företag etc.

– Vi fick besked av kommunen att man planerade att bygga en ny skola och för att infrastrukturen skulle bli bra behövde man förlägga den där vi har en av våra befintliga fibernoder, den med störst antal anslutningar. Många anslutningar innebär också många kablar och även om flytten rent fysiskt bara är cirka 100 meter så är det ett stort projekt och ett stort ingrepp i nätet, säger Fredric Sköld, projektledare på Staffanstorps Fibernät.

Fredric Sköld, projektledare på Staffanstorps Fibernät.
Helhetsleverantör inom fiberteknik
CR Elekctric AB är ramavtalspartner till Staffanstorps Fibernät och de fick i uppdrag att genomföra flytten av noden.
CR Electric är verksamt i Sverige men även i Danmark, där man bland annat har ramavtal med TDC som är den danska motsvarigheten till Telia. Sedan starten 2018 har företaget vuxit kraftigt och består idag av cirka 230 medarbetare. I Sverige arbetar man huvudsakligen med fiberteknik och tar som helhetsleverantör hand om hela signalens väg.
– I det här projektet är det drygt 40 kablar för kunder och sedan ytterligare 10 kablar, som är transportkablar mellan stationer i Staffanstorp. Förutom att flytta fibernoden ska det även byggas en vattenavrinningsanläggning och i och med det är det en massa rör på platsen som också behöver flyttas. Allt ska vara klart i månadsskiftet juli/augusti vilket innebär tidspress och att vi behövde kunna utföra arbetet så snabbt och säkert som möjligt, säger Johan Tygård, projektledare CR Electric AB.
Sortiment och leveranser
Tidigare hade CR Electric en annan leverantör av elmateriel men sedan några år tillbaka är det främst Elektroskandia som gäller.
– Vi gick ut med en förfrågan till olika grossister och Elektroskandia hade det bästa totalerbjudandet. De har bra leveransprecision, ett komplett sortiment och dessutom konkurrenskraftiga priser. Vi har framför allt kontakt med deras utesäljare Morgan Olofson, som är kunnig, har stor erfarenhet och är bra på att hitta lösningar, säger Johan Tygård.
Prefabricerade ODF:er
För att spara installationstid valde CR Electic att beställa prefabricerade ODF:er av Elektroskandia. Istället för att själv montera och svetsa alla kontakter i fält så gör tillverkaren detta moment i sin tillverkning, med ett bestämt antal kontakter och meter kabel efter behov.
– Vi har levererat 40 st prefabricerade ODF:er, fiberboxar. De tillverkades direkt med 96 fiber i fabriken, vilket innebär att arbetet sen går mycket snabbare i fält, då det bara är att skarva mot en stam- eller kundkabel, säger Morgan Olofsson.

 

Morgan Olofsson, Elektroskandia och Johan Tygård, CR Electric.
11 st pallar med prefabricerade ODF:er levererades direkt till CR Electrics lager i Malmö.
Johan Tygård berättar om arbetet:
– I och med att de är prefabricerade i fabrik kapade vi ett tidsödande arbetsmoment i fält. Vi har fått all materiel i tid och började gräva i maj, nu blåser vi igenom alla kablar och patchar upp switchar. Sen blir det omskarvning efter midsommar samt att förbereda i brunnar och på stationer. Den stora utmaningen är att minimera avbrottstiden för kunderna. Vi byter från en switch till en ny switch, vilket även innebär kommunikation med operatörer och ett samspel mellan oss och tjänsteleverantören.
Tidspressen på att flytta noden är också stor då byggnationen av skolan och infrastrukturen runt om inte kan börja förrän CR Electric är klara med sitt arbete.
– För de som är anslutna ska allt fungera precis som vanligt då vi här egentligen kopierar något som redan finns. Vi bryter ned och ansluter upp kunden igen sömlöst, så de kommer inte märka av något utan de kan fortsätta att använda sina tjänster precis som tidigare, avslutar Fredric Sköld.
Se filmreportage från projektet här:

7 – 24. Tidspress vid flytt av fibernod on Vimeo.