Nyheter

268 personer åkte fast för rattfylleri under midsommarveckan — Alkoexperten varnar inför kräftskivesäsongen

Under midsommarveckan åkte 268 personer fast för rattfylleri, vilket belyser de faror som alkoholkonsumtion i trafiken medför under sommaren.

Med kräftskivesäsongen runt hörnet varnar nu alkoexperten Hunter Abbott för fortsatt höga siffror och påminner om vikten av att krossa de myter om alkohol som bidrar till rattfylleriproblematiken som finns i Sverige:

”Midsommarhelgen är förbi oss och är känt som en av de farligaste perioderna för trafiksäkerheten i Sverige, och en av de främsta orsakerna är rattfylleriet. Trots att det är olagligt och medför allvarliga konsekvenser, beräknades att upp till 20 000 förare körde påverkade varje dygn under midsommarhelgen.

Det är inte bara nonchalans som ligger bakom dessa siffror; många förare agerar utifrån vanliga myter om alkoholens påverkan. Om dessa myter kan avfärdas, skulle vi se en betydande minskning av alkoholrelaterade trafikolyckor. Nu, när kräftskivesäsongen närmar sig, är det dags att spräcka dessa missuppfattningar och främja en säkrare trafikmiljö.

Kan vi slå hål på dessa myter är mycket vunnet.

Istället för att hitta sju nya typer av kräftmärken får du här möjlighet att avgöra vilka av dessa myter om alkohol och bilkörning som du känner igen:

1.     ”Jag känner mig själv och kan avgöra om jag är i stånd att köra.”

De flesta påverkas mer än de själva uppfattar och alkoholens första effekt är just att du får en sämre omdömesförmåga.

2.     ”Om jag bara äter ordentligt så blir jag inte lika påverkad.”

Att dricka alkohol på full mage minskar din högsta alkoholnivå något, men å andra sidan tar det längre tid för alkoholen att lämna din kropp. Lita inte på det här tricket!

3.     ”Jag ska bara köra en kort sträcka och klarar det även om jag druckit.”

I verkligheten sker många olyckor som involverar alkohol inte långt från hemmet. Med alkohol i kroppen blir du lika farlig i trafiken oavsett var du kör.

4.     ”Genom att sänka hastigheten kan jag kompensera för en berusning.”

Att du kör långsammare hindrar inte alkoholens effekt på dig som förare. Sämre reaktions- och beslutsförmåga kvarstår även vid lägre hastigheter.  

5.     ”Eftersom jag bara druckit öl eller vin så går alkoholen snabbare ur kroppen.”

Öl och vin i stora kvantiteter ger samma effekt som starksprit och din kropp bryter ner alkoholen på samma sätt oavsett vad du dricker.

6.     ”Jag dricker några koppar starkt kaffe och då blir jag alert igen.”  

Kaffe kan pigga upp och maskera de effekter som alkoholen har på din reaktionsförmåga och omdöme, men tar inte bort dem.

7.     ”Jag lägger mig att vila och sen har jag faktiskt nyktrat till.”

Effekterna av alkohol i kroppen är oftast längre än många tror och att du vaknar upp och känner dig piggare betyder inte att alkoholen brutits ner. Alkoholen bearbetas av kroppen i samma takt oavsett om du är vaken eller sover. 

Det enskilt mest effektiva som bilister kan göra runt kräftskivesäsongen för att minimera risken för rattfylla är såklart att avstå från alkohol helt.

Därefter kommer självtest med en alkomätare, så se till att du har en till hands. Genom självtest får den som druckit kvällen före fakta om hur den egna kroppen brutit ner den alkohol som konsumerats.

Att förlita sig på självkännedom eller ta till de många myter som finns om alkohol är helt enkelt att riskera både sitt eget och andras liv och hälsa, sitt körkort och det som borde bli ett positivt kräftskivefirande. 

Faktaruta: Vad kostar ett förlorat körkort?

Vi vet nog alla att det är både olagligt och oetiskt att köra bil påverkad. Men alla har kanske inte koll på vilka direkta följder rattfylla kan innebära för både individ och samhälle. AlcoSense har listat vad det faktiskt kostar att förlora körkortet vid rattfylleri. Och det är inte billigt, man ångrar snabbt de sista glasen man tog in på småtimmarna. Nedan ser du några av de kostsamma följderna som brottet har.

Nytt körkort

Kostnaderna varierar från person till person. Man brukar säga att det oftast landar på mellan 15 000 – 20 000 kronor. Gör du bara de obligatoriska momenten – det vill säga vad det minimum kan kosta – rör det sig om en summa på cirka 4000 kronor.

Utebliven inkomst

Domstolsbeslut kan ta tid, beroende på hur allvarligt brottet är varierar tiden det tar. Men man kan behöva räkna med att missa många timmar från jobbet vilket kan resultera i utebliven inkomst.

Rättshjälpsavgift

Timkostnaden för advokat som biträder vid brottmålet är 1725 kronor. Personer som tjänar mindre än 260 000 kronor per år beviljas rättshjälp vilket täcker 80 procent av kostnaderna. Den dömde måste betala tillbaka en del av detta, hur mycket beror på inkomsten.

Böter

Detta är nog det belopp som är den största för individen. En dagsbot räknas i stora drag vara en tusendel av årsinkomsten före skatt. Minsta bötesbeloppet är 750 kronor. Information från BRÅ visar att vanligaste dagsboten att få för rattfylleri ligger på mellan 35–44 dagsböter. För den som har en normal inkomst innebär det en bot på minst 14 800 kronor och som mest 18 700 kronor.

Foto: Leopictures