Nyheter

Ny rapport: Molnkostnaderna riskerar skena i takt med AI-investeringarna

Intresset för AI exploderar och företag världen över rusar för att dra nytta av den nya tekniken. Men den snabba utvecklingen inom AI driver också på en ohållbar ökning av molnkostnader, visar en ny rapport från IT-konsultbolaget Wipro.

– Resultaten från vår undersökning bekräftar ytterligare att molnet fortsätter vara den främsta plattformen för företagsomvandling, vilket ger organisationer möjlighet att förnya sig och förbli konkurrenskraftiga, säger Jo Debecker, Managing Partner och Global Head of Wipro FullStride Cloud. Vikten av en effektiv molnstrategi förstärks bara med det ökade fokuset på AI. Molnets skalbarhet och processorkraft är avgörande för att lagra och hantera de enorma mängder referensdata som AI kräver. Därför drivs beslut om molninvesteringar alltmer av behovet av att stödja AI.

Undersökningen avslöjar bland annat:

Generativ AI är den främsta drivkraften bakom molninvesteringar: Över hälften (54%) av de tillfrågade organisationerna uppger att AI är den viktigaste anledningen till att de investerar i molnet.

Företag ökar sina investeringar i molnet: Mer än hälften av respondenterna uppger att de ökar sina investeringar i både hybridmoln (54%) och publika moln (56%).

Molnkostnader är ett växande bekymmer: 59% av företagen använder nu en enhetlig strategi för molnhantering för att få bättre kontroll över sina utgifter. Det är en siffra som behöver öka. Utan en tydlig strategi som hanterar frågor som optimerad användning och flexibla abonnemangsmodeller riskerar företag att molnkostnaderna skenar i takt med den ökade AI-användningen, vilket i sin tur bromsar innovation och påverkar lönsamheten negativt.

”Pulse of the cloud” visar på komplexiteten i att navigera molnlandskapet i en tid av snabb teknologisk utveckling. Att hitta rätt balans mellan investeringar i AI och kontroll över kostnader kommer fortsatt vara en utmaning för företagen

Rapporten går att ladda ner via länken: GenAI Drives Accelerated Cloud Investment – Wipro.

Foto: sujin soman