Nyheter

Vad väntar härnäst för svensk fintech?

Teknologisk utveckling är en av de största drivkrafterna som kommer att förändra samhället under de närmaste åren. Den svenska fintechbranschen är med och bidrar till denna förändring genom innovation, nya affärsmodeller och förbättrade finansiella tjänster. Men hur ser landskapet ut idag för svensk fintech? Och vad kan vi förvänta oss av branschen i framtiden när det gäller tillväxt, investeringar och ny teknologi?

Här tar vi en närmare titt på vad som händer inom svensk fintech just nu och vilka trender som kan komma att styra branschen i en något oväntad riktning.

Vad är fintech?

Fintech (financial technology) är ett samlingsbegrepp för teknologisk innovation inom finanssektorn. Aktörer inom fintech fokuserar på att utveckla produkter och processer som använder ny teknologi för att effektivisera finansiella tjänster, som till exempel digitala betalningar, kreditlån och kundservice.

Definitionsmässigt är detta dock bara en utgångspunkt för ett begrepp som är väldigt brett och befinner sig i ständig förändring. På senare tid har exempelvis fintech också börjat omfatta kryptotillgångar och decentraliserad finans (DeFi), samt innovationer inom insurtech och regtech.

Välkända fintechbolag

De kanske mest välkända fintech-bolagen är verksamma inom och utanför den breda finanssektorn. Exempel på två sådana bolag är Apple och Google som både erbjuder mobila betalningslösningar och utvecklar produkter som drivs av AI och avancerad dataanalys.

Andra välkända fintechbolag som leder på marknaden:

Mastercard

Visa

PayPal

Stripe

Block (tidigare Square)

Revolut

Wise

Svenska aktörer inom fintech

Sverige har länge varit framstående inom fintech med flera välkända fintechbolag som utvecklat och introducerat innovativa betalningslösningar, digitala banktjänster och annan avancerad teknologi.

Klarna: Grundades 2005 i Stockholm. Fokusområde är betalningslösningar för e-handelsföretag. Fortsätter att toppa listan över Sveriges mest framgångsrika fintech-bolag.

Tink: Grundades 2005 i Stockholm. Fokusområde är betalnings- och kontoinformationstjänster mellan olika finansiella institut. Ägs av Visa och har partnerskap med många stora banker och fintechbolag i Europa.

Gilion (tidigare Ark Kapital): Grundades 2016 i Stockholm. Fokusområde är förmedling av företagskrediter och digitala låneplattformar. Har attraherat stora investeringar och byggt upp en stabil omsättning.

Scayl: Grundades 2018 i Stockholm. Fokusområde är Blockchain-baserade betalningslösningar och konsumentkrediter. Säkrade nyligen 100 miljoner euro eller 1.2 miljarder kronor i finansiering från en europeisk bank.

Ledande investeringsfirmor och fintech entreprenörer som Incore Invest-grundaren Nicolai Chamizo fortsätter att investera i svensk fintech med fokus på B2B-segmentet. Andra investerare som Daniel Ek och Sebastian Siemiatkowski är också aktiva i att finansiera nya fintechinitiativ och främja framtida innovation inom branschen. Det är egentligen bara en tidsfråga innan fler starka svenska aktörer dyker upp för att driva nästa våg av teknologisk utveckling framåt.

Grön fintech

När det kommer till hållbarhet ligger Sverige i framkant och har även på senare tid blivit ledande inom grön fintech i Europa. Grön fintech bidrar aktivt till de globala målen för hållbar utveckling – eller den gröna agendan.

I Sverige finns ett femtiotal fintechföretag som fokuserar på att mobilisera kapital för utvecklingen av klimatsmarta lösningar. Företag som Trine och Doconomy bland annat utvecklat innovativa plattformar för grön finansiering och skapat digitala verktyg för att spåra och minska koldioxidutsläpp.

AI och Fintech

Bland fintechbolagen är det hela 73 procent som använder artificiell intelligens i sin verksamhet. De vanligaste användningsområdena är dataanalys (54%), processautomatisering (35%) och kundservice (32%). Andra användningsområden är cybersäkerhet, kreditbedömningar och riskhantering.

Trenden pekar mot att AI kommer att bli en grundläggande del av all fintech-verksamhet. Nyligen kom Klarna ut med att man sedan januari sköter två tredjedelar av sin kundtjänst med en chatbotassistent som byggts på OpenAI-teknik. I samband med den nya europeiska AI-lagen har även EU-kommissionen nu valt att bjuda in finanssektorn för en konsultation, detta med syfte att identifiera de huvudsakliga användningsområdena (och riskerna) förknippade med utvecklingen av AI-applikationer inom finanssektorn.

Framtida utmaningar för svensk fintech

Att ta in kapital fortsätter att vara ett problem för den svenska fintech-branschen. Enligt senaste rapporten från Swedish FinTech Association minskade antalet bolag som erhållit kapital under 2023 jämfört med tidigare år. Detta gör att färre bolag väljer att söka nytt kapital och 20 procent riskerar att gå i konkurs då endast en femtedel kan klara sig utan nytt kapital i mer än ett år.

Det makroekonomiska läget och ett komplext regelverk fortsätter att sätta hård press på den svenska fintech-branschen, som nu är på väg att halka efter EU. Samtidigt fortsätter fintech att växa snabbare än många andra sektorer.

I en rapport från 2024 uppger Riksbanken att Sverige befinner sig bland topp fyra i Europa och topp tio globalt när det kommer till fintechinvesteringar. En robust digital infrastruktur och hög IT-kompetens är två viktiga faktorer.

Trots utmaningarna finns det stor potential och hopp för framtiden. Med fortsatt innovation och ett ökat investerarstöd är den svenska fintech-branschen väl positionerad att förbli en drivande kraft inom teknologisk utveckling, både nu och i många år framöver.