Nyheter

Krönika: 5G överallt = Porsche med epaskylt?

Krönika publicerad i Critical Communication Sweden

Supersnabbt 5G överallt, det är ett budskap vi hört under våren från en av de största operatörerna, i telekombranschen benämnd som den stora lila. Människor som kastar sig ur flygplan har 5G, astronauter streamar serier via 5G. Kanon, bra 5G överallt, det är ju framtiden. Vem kan vara utan 5G i den digitala världen vi lever i idag, där hjulen snurrar allt snabbare?

Fagra löften om snabbare hastigheter och förbättrad uppkoppling har blivit en del av telekommarknadsföringens mantra som vi är vana vid. Men 5G överallt är fläckvis mer kosmetika än substans – som att sätta läppstift på en gris på väl valda delar, det blir inget bra.

Det här är ingen kritik mot just den lila operatören, mer mot deras PR-byrå, och om du vill ha en snabbkurs i hur man kraschar 5Gs rykte och betalar för det, ja då kan du gärna läsa vidare.

När vi talar om 5G, tänker de flesta på blixtsnabba hastigheter, extremt låg latens och en överlägsen användarupplevelse. I verkligheten verkar det som att vi ofta får något helt annat. Det står ”5G” på telefonen, men det är inte det vi förknippar med 5G.

Många har frågat mig hur 5G på landsbygden kan vara så långsamt. Jag har sett samma sak. Som ett exempel, jag klev ut i terrängen för några veckor sedan och långt inne i den svenska naturen så hade jag 5G och bra täckning. Verkade misstänkt, så jag körde bredbandskollen. Resultatet? Äckligt dåligt. Se bilden själv härintill.

Förklaringen? Ja, den första är att näten i Sverige, i stor utsträckning, bygger på 5G NSA, 5G på 4G-teknik för att tala folkhemssvenska. 5G skickas över en del som är 4G-infrastruktur, vilket i praktiken ofta ger långt ifrån de hastigheter som äkta 5G kan erbjuda.

Denna hastighet är ”5G” på svensk landsbygd

Det är lite som att ha en Porsche som A-traktor. Den kan nog teoretiskt bränna gummi och åka ifrån grannens Volvo, men det finns delar i kedjan som begränsar.

Om vi hade valt att skriva

5G typ överallt*

* Bygger mestadels på 4G-teknik… (men kommer byggas ut kommande år)

så hade det nog känts som att man byggde rimliga förväntningar. 5G skulle vara den revolutionerande teknologin som skulle förändra allt, så låt oss då inte låtsas som att det vi har är det 5G vi hoppats på.

Jag tycker det är hög tid att vara ärlig om vad man faktiskt erbjuder. Konsumenterna har rätt att veta om de får den teknologi de betalar för. Det är också viktigt att påpeka att detta inte bara är ett problem för den stora lila telekomjätten. Flera operatörer världen över kämpar med att leverera de höga förväntningar som 5G-revolutionen har satt. Men det betyder inte att vi ska acceptera detta som norm. Telekomindustrin måste sträva efter att leverera, men också att vara transparent och skapa rimliga förväntningar.

Ingen mår bra av en fläckvis sminkad gris, det är dags att tvätta bort kosmetikan och se verkligheten för vad den är – och när vi har 5G SA, då kan vi slå på trumman och leverera den 5G-upplevelse vi alla har väntat på.