Nyheter

Truck Trust: ”Dags att ge våra chaufförer en hållbar arbetsmiljö”

Bristen på lastbilschaufförer är inget nytt problem – det är en situation som förvärras. I Sverige saknas det för närvarande cirka 50 000* förare, och den siffran fortsätter att öka. En åldrande yrkeskår, ett svagt inflöde av nya talanger och en tendens att många som börjar i branschen till slut väljer en annan karriärväg, har skapat en bristsituation. Men varför väljer den yngre generationen bort ett yrke som är så efterfrågat?

InQuires systerbolag, Truck Trust AB är redo att ta sig an utmaningen.

– En stor anledning är transportindustrins oförmåga att lösa de dagliga utmaningar som lastbilschaufförer möter på vägarna – problem som inte bara påverkar förarna själva, utan som också skapar ineffektivitet i hela leveranskedjan, säger Linda Larsson, ny VD på Truck Trust AB. Dessutom finns det otroligt mycket outnyttjad mark i Sverige som skulle kunna användas på ett mycket mer produktivt sätt – t ex som en parkeringsplats och tjäna en hacka.

Några av de vanligaste problemen som chaufförerna stöter på inkluderar:

– Svårigheter att hitta säker parkering: chaufförerna spenderar ofta dyrbar tid på att leta efter en lämplig och trygg plats som passar in i deras rutter och vilotider.

– Otillräckliga sanitära anläggningar: renligheten på många offentliga toaletter lämnar mycket att önska, vilket försämrar arbetsmiljön för dem som tillbringar stora delar av sina liv på vägarna.

– Växande antal godsstölder: den ökade risken för stölder bidrar till en känsla av otrygghet och gör arbetet som chaufför mindre attraktivt.

– Det är inte förvånande att yngre generationer avstår från chaufförsyrket när dessa problem kvarstår år efter år, oförändrade sedan decennier tillbaka. Branschen måste digitaliseras och moderniseras om vi ska kunna möta de utmaningar som finns. Utan chaufförer blir det annars svårt att hålla Sverige rullande, fortsätter Linda Larsson, ny VD på Truck Trust AB.

Truck Trust mål är att erbjuda en långsiktig lösning genom att vara den dagliga följeslagaren för chaufförer. Plattformen syftar till att underlätta deras vardag genom att ge dem tillgång till boknings- och betalningstjänst och kommunikationsmöjligheter – allt samlat i en användarvänlig app. Genom att koppla samman chaufförer med platsägare och serviceställen skapas ett nätverk där både trygghet och effektivitet står i fokus.

– Vi ville skapa en plattform där chaufförer inte bara kan planera sina körningar smidigt, utan också enkelt hitta säkra och bekväma parkeringsplatser och kunna prata och dela omdömen med sina kollegor. Åkerier, platsägare och andra partners som ansluter sig får dessutom en förenklad debitering och fakturering, där allt samlas på ett och samma ställe, förklarar Larsson.

– Med initiativ som dessa hoppas vi att branschen kunna locka tillbaka både unga och erfarna förare, samtidigt som vi löser långvariga problem och stärker leveranskedjan. Det är dags att ge våra chaufförer en hållbar arbetsmiljö!

Truck Trust kommer att befinna sig på Elmia Lastbil 21 – 24 augusti i monter B02:51. Truck Trust AB är baserat i Lidköping och är medlem i Game Changing Alliance. Plattformen är för närvarande ute på pilottestning och lansering förväntas i Q4, 2024. För att komma i kontakt med TruckTrust eller om du vill veta mer, kontakta: Linda Larsson, linda.larsson@trucktrust.seeller besök hemsidan: www.trucktrust.se

*Källa: Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, mars 2023