Nyheter

Karlstad tar bort parkeringsautomater

Det kommunala bolaget Karlstads Parkering tar under hösten bort flera parkeringsautomater på grund av att de används väldigt lite. Det kommer finnas kvar automater på utvalda platser. Allt fler använder app eller sms för att betala för parkeringen.

– Du kommer bland annat se oss i sociala medier, storbildstavlor, på karlstad.se och karlstadsparkering.se med mera där vi lyfter fördelarna med app och sms. Vi vill nå så många som möjligt och visa att det är smart att betala med telefonen. Det finns flera fördelar med app och sms, du betalar bara för den tid du står parkerad och du kan förlänga din parkering oavsett var du är. Du kan betala med alla typer av mobiler, du behöver inte ha en smartphone, säger Susanne Edsgård, VD för Karlstads parkering.

Parkeringsautomater med låg användning tas bort

– Vi ser en trend där parkeringsautomater används mindre och mindre år för år. Det är inte unikt för Karlstad utan en genomgående trend i Sverige. Automaterna är dyra att underhålla och om alla automater skulle vara kvar skulle vi behöva göra stora investeringar. Det handlar bland annat om investering i egen elförsörjning och att när 3G-nätet slopas vid årsskiftet skulle det behövas uppgraderas till 4G-nät. Parkeringsavgiften för de som betalar i automat hade behövt höjas på grund av investeringarna. Det är inte ekonomiskt försvarbart att behålla alla automater när de används så lite, men vi väljer att ha kvar automater på strategiskt utvalda platser, säger Susanne.