Nyheter

En guide till de olika typerna av skyddsskor och deras användningsområden

Skyddsskor är en viktig del av arbetsklädseln för många yrken, där säkerhet och komfort är av högsta prioritet. I den här artikeln kommer vi att utforska klassificeringar av skyddsskor, vilket gör det enklare att förstå vilka typer av skyddsskor som passar för olika arbetsmiljöer och risker. Skyddsskorna är indelade i olika skyddsklasser enligt kraven i EN ISO 20345, en europeisk standard för säkerhetsskor. De skyddsskor klassificering, från SB till S5, anger vilka specifika säkerhetskrav som uppfylls. Till exempel, skyddsskor i skyddsklass S1 erbjuder grundläggande skydd som antistatiska egenskaper, medan klasserna S3 och S5 inkluderar ytterligare skydd som spiktrampskydd och vätskeavvisande material. Byggarbetare, elektriker och andra yrkesverksamma kan dra nytta av att förstå dessa klassificeringar för att välja rätt skor för sitt specifika arbetsområde.

Skyddsskor märkta med PB uppfyller minimikraven och har en skyddståhätta som klarar belastningar över 100 J. För att maximera säkerheten på arbetsplatsen är det avgörande att välja rätt skyddsskor baserat på den specifika arbetsmiljöns krav och risker. Detta gör inte bara arbetsdagen säkrare utan också mer bekväm och produktiv.

Skyddsskors Klassificeringssystem

Att förstå klassificeringssystemet för skyddsskor är viktigt för att säkerställa att rätt typ av sko används för olika arbetsmiljöer och risker. Klassificeringen baseras på EN ISO 20345-standarden, olika skyddsklasser och skyddsnivåer, samt ytterligare skyddsegenskaper.

EN ISO 20345 Standarden

EN ISO 20345 är en internationell standard som anger minimikrav för skyddsskor. Skyddsskor som uppfyller denna standard inkluderar tåhättor som kan motstå slagkraft på upp till 200 Joule.

Standardens syfte är att säkerställa hög säkerhet och skyddseffektivitet för användare i olika arbetsförhållanden. Genom att uppfylla dessa minimikrav blir de klassificerade skorna godkända för användning som personlig skyddsutrustning.

Skyddsklasser och Skyddsnivåer

Skyddsskor är organiserade i olika klasser eller typer beroende på de skyddsnivåer de uppfyller. Dessa klasser från S1 till S5 ger en indikation på de specifika egenskaper och skydd som varje sko erbjuder.

S1: Skor med antistatiska egenskaper, stötabsorberande häl och tåhätta.

S2: Samma som S1 men med vattenavvisande material.

S3: Inkluderar alla funktioner från S2 samt spiktrampskydd och kraftig sulprofil.

S4: Vattentäta stövlar med funktioner från S1.

S5: Vattentäta stövlar med funktioner från S3 inklusive kraftig sulprofil.

Ytterligare Skyddsegenskaper

Utöver grundläggande skyddsegenskaper finns det ytterligare egenskaper som kan vara nödvändiga för vissa arbetsmiljöer. Exempel på sådana egenskaper är:

ESD: Elektrostatisk urladdningsskydd för känslig elektronik.

HRO: Värmeresistenta sulor som kan motstå värme upp till 300°C.

WR: Vattentäta material för att skydda mot vätska och fukt.

Dessa extra skyddsfunktioner hjälper till att anpassa skyddsskor för specifika miljöer och arbetskrav, och bidrar till ökad säkerhet och komfort för användarna. Var noga med att kontrollera märkningen för att säkerställa att skorna uppfyller behövda skyddsegenskaper.

Att Välja och Använda Skyddsskor

När man väljer och använder skyddsskor är det viktigt att ta hänsyn till arbetsmiljön, certifieringar och märkningar, samt skötsel och underhåll. Dessa faktorer säkerställer att skorna inte bara skyddar fötterna utan också håller längre.

Anpassning Efter Arbetsmiljö

Skyddsskor måste väljas utifrån den specifika arbetsmiljön. För industriarbete krävs ofta skyddsskor med starkt tåskydd och halkskydd. Byggarbetare kan behöva skor med extra ankelstöd och punkteringsmotstånd.

Olika yrken ställer olika krav på skyddsskor. Hantverkare kanske prioriterar komfort och flexibilitet, medan vårdpersonal kan behöva halkfria sulor och lättviktiga skor. Riskbedömning av arbetsplatsen hjälper att identifiera vilka skyddsklasser som är nödvändiga.

Skyddsklasserna S1 till S5 klassificerar skornas skyddsnivå, där högre nummer ofta innebär mer omfattande skydd. Läs gärna vidare om att välja de bästa säkerhetsskorna.

Certifiering och Märkning

Certifiering av skyddsskor är avgörande för att säkerställa att de uppfyller rätt standarder. Skyddsskor märkta enligt EN ISO 20345 indikerar att de uppfyller europeiska säkerhetsstandarder. Märkningar såsom SB och S1-S5 visar vilka specifika krav skorna uppfyller, inklusive tåskydd, halkmotstånd och vattentäthet.

Märkningarna kan förstås med hjälp av produktens etikett eller dokumentation från tillverkaren. Det är viktigt att kontrollera om skyddsskorna har rätt certifiering för den arbetsmiljö de ska användas i.

Skötsel och Underhåll av Skyddsskor

För att skyddsskor ska hålla längre och behålla sina skyddande egenskaper krävs regelbunden skötsel och underhåll. Rengör skorna regelbundet och låt dem torka ordentligt efter användning. Undvik att utsätta skorna för extrema temperaturer eller starka kemikalier som kan skada materialen.

Byt ut insatser och sulor vid behov, och kontrollera regelbundet skornas skick. Sprickor, lösa delar eller slitage kan försvaga skyddsegenskaperna och behöva åtgärdas omgående. Genom att sköta om skyddsskorna förlängs deras livslängd och effektivitet, vilket i sin tur bidrar till en säkrare arbetsmiljö.