Nyheter

Energilagring med fokus på dagens och framtidens sol- och energilösningar

Nordic Solceller erbjuder kompletta solsystem till kunder i hela Norden. Konceptet innefattar smarta och effektiva lösningar för energilager. Som ensam aktör i Sverige säljer Nordic Solceller batterisystemet ZOE i moduler om 50 kW till 372 kW, som i större system kan byggas till flera hundra megawatt.

Energilager är som en stor powerbank och ett sätt att avhjälpa kapacitetsbristen i elnätet och möjliggöra fortsatt expansion av samhället. 

För att kraftsystemet ska fungera bra måste det hålla frekvensen stabil kring 50 Hz. Därför köper Svenska kraftnät för varje tillfälle på året stödtjänster från elmarknadens aktörer. 

– ZOE är synonymt med kraft, tillförlitlighet och innovation. Det rör sig om robusta och synnerligen effektiva system för de som på ett utmärkande sätt vill leverera stödtjänster till Svenska kraftnät, säger Janis Virats som är vd på Nordic Solceller.

Kapacitetsbrist

Kapacitetsbrist innebär att det blir trångt i nätet så att inte tillräckligt mycket el når fram till konsumenterna. I praktiken innebär detta att elnätet inte har hunnit byggas ut i samma takt som samhället har vuxit. Nya stadsdelar, bostadsområden, infrastruktur och nya elintensiva industrier gör att det uppstår flaskhalsar i elnätet i överföringen av el. 

Hur det fungerar

För att minska kapacitetsbristen laddas batterilagret upp när elanvändningen är låg och laddas ur när energibehovet är högt, för att kapa effekttoppar. På så sätt hjälper energilagret till att anpassa tillgången på el då det tar lång tid att bygga kraftledningar. 

Det finns potential hos energilagringen för att påverka många aspekter av vårt energisystem och samhälle. Från att främja förnybara energikällor och nätstabilitet, till att stödja elektrifiering av transportsektorn och öka tillgängligheten till el i avlägsna områden.

Hållbart och kostnadseffektivt

Det man får betalt för är att man upplåter sitt batteri som reservplats genom en stödtjänst. Genom att som kund upplåta sitt batteri som reservplats kan personer bidra till samhället när batteriet blir en del av en större battericell, som automatiskt balanserar elnätets belastning.

– Vår styrka är vår kompetens i kombination med en tillförlitlig produkt och marknadens snabbaste leveranser. Idag har vi 60 dagars leveranstid på ZOE Z BOX-C 105kW/215kWh och 3,44MW containerlösningar. 

För mindre industrier rekommenderar Janis Virats RECO, en avancerad lösning för energilagring och elnätsbalansering, som Nordic Solceller tillhandahåller. 

I skrivande stund har Nordic Solceller flertalet pågående projekt på olika orter, däribland 7MW, 2MW men också 30MW och 300MW. 

Webbadress:

www.nordicsolceller.se