Nyheter

Göteborgs nya superspårvagn

Natten till fredag kommer den första av Västtrafiks 60 nya längre spårvagnar till Göteborg. Spårvagnen är 12 meter längre än nuvarande modeller och rymmer nästan dubbelt så många resenärer. Media bjuds in att delta på avlastningen av den nya spårvagnen.

I september 2021 beställde Västtrafik 40 nya längre spårvagnar av tillverkaren Alstom. Året därpå beställdes ytterligare 20 stycken. Natten mot den 23 augusti väntas den första nya spårvagnen anlända till Göteborg på trailer. Resan går från Alstoms anläggning i tyska Bautzen.

— Det här är ett stort steg framåt i vår satsning på att utveckla kollektivtrafiken i Göteborg. Med 60 nya, längre och fullt ut tillgängliga spårvagnar gör vi det ännu enklare för våra resenärer att ta sig till sina jobb, skolor och aktiviteter på ett hållbart sätt, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Börjar köra i december

Spårvagnarna, vars modell kallas M34, genomgår ett omfattande testprogram i Tyskland innan de levereras. Sen fortsätter testerna på Göteborgs Spårvägars depå i Göteborg innan göteborgarna får kliva på. Om allt går som det ska sätts spårvagnarna in i ordinarie trafik i december.

— För Göteborgs Spårvägar är ankomsten av den nya spårvagnen en viktig milstolpe. Det är den vagnstypen som kommer att lösa många av de utmaningar som kollektivtrafiken i Göteborg står inför i framtiden, säger Linda Rudenwall, vd på Göteborgs Spårvägar. 

Resterande spårvagnar levereras successivt till Göteborg fram till 2026.

— Vi är väldigt glada att nu leverera den första nya och längre spårvagnen till Västtrafik. Det är en spårvagn med stor kapacitet tack vare sin generösa längd. Som alltid när man bygger avancerade fordon är produktionsprocessen en resa i sig, och vi har haft ett mycket gott och nära samarbete med Västtrafik genom alla steg. Nu ser vi fram emot att fortsätta leverera resten av flottan, säger Björn Asplund, Customer Director på Alstom. 

Tanken från början var att de nya spårvagnarna skulle levereras i april, men på grund av materialförseningar och vägarbeten i Tyskland har leveransen skjutits fram.

Fakta: Spårvagn M34

45 meter lång (12 meter längre än modell M33)

Plats för 306 resenärer

Stora flexytor med plats för rullstolar, barnvagnar etc

På bilden: M34 lastad på trailer för resa till Göteborg

Foto: Alstom