Nyheter

Nytt från Volvo: Ny tjänst för laddning av eldrivna lastbilar

Volvo Lastvagnar fortsätter att introducera nya tjänster för laddning av eldrivna lastbilar. Den senaste – Charging Management – är en tjänst som möjliggör effektiv laddning på hemmadepån.

Volvo Lastvagnars nya tjänst, Charging Management, gör det möjligt för transportföretag att koppla upp sina egna laddare och därigenom på ett effektivt sätt hantera laddningen av sina ellastbilar på hemmadepån.

Tjänsten bidrar till ökad produktivitet och drifttid genom att säkerställa att ellastbilarna i en flotta är tillräckligt laddade för planerade rutter och genom att minska antalet oplanerade laddningstillfällen.

I Volvos fleet management-system Volvo Connect kan åkerier och transportföretag skapa laddningsplaner som avgör när fordonen ska börja laddas och nå tillräckliga batterinivåer. Användaren får automatiska notiser om avvikelser från planen för att undvika låg batterinivå. Tjänsten ger en visuell översikt över lastbilarnas laddningsprocess, med batterinivåer och laddningsstatus. Det finns även rapporter tillgängliga för uppföljning om laddningssessioner på fordon och för laddare.

– Laddning är ett viktigt område när man elektrifierar sina transporter. Som transportföretag vill du se till att dina lastbilar är laddade och redo när det är dags för nästa transportuppdrag. Att följa upp laddningsprocessen är också viktigt för att kunna se om det finns avvikelser. Den här tjänsten hjälper åkerierna och transportföretagen med allt detta, säger Rikard Unosson, produktchef Fleet Managementtjänster, Volvo Lastvagnar Sverige.

Underlättar för publik laddning genom tre enkla steg: hitta, boka, ladda

Förra året lanserade Volvo Lastvagnar Volvo Open Charge, en tjänst som gör laddning längs vägen mer förutsägbar och tillförlitlig. Volvo Open Charge hjälper åkerier och transportföretag att hitta och komma åt publika laddstationer. Det är möjligt att betala för laddningen via tjänsten på de stationer där Volvo har ett samarbete.

Under fjolåret lanserades även appen Truck Charging. Det är en app som är öppen för alla lastbilsmärken, som visar alla laddstationer som är lämpliga för laddning av tunga fordon, oavsett vem som driftar stationerna.

Inom en snar framtid kommer det att vara möjligt att även boka laddningstid via verktyget, vilket kommer att göra det möjligt för transportföretag att optimera sin laddningsplanering. Volvo Open Charge har lanserats i Sverige och Nederländerna så här långt.

Charging Management och Volvo Open Charge är båda en del av Volvo Connect, Volvo Lastvagnars plattform för digitala tjänster för alla kunder.