Nyheter

100 000 fler arbetspendlare i Stockholm-Mälarregionen

Arbetspendlingen ökar kraftigt i Stockholm-Mälarregionen. 850 000 invånare reser över en eller flera kommungränser för att komma till jobbet. Ökningen är markant sedan 2018 och uppgår till 100 000 fler arbetspendlare (+13,3 procent). Det visar en ny rapport från Mälardalsrådet, samverkansorganisationen för regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Nu ökar trycket på regering och riksdag att rusta upp pendlarnas spår och vägar.

– Allt fler av våra invånare arbetspendlar och många reser långt för att komma till jobbet. Då behövs både bra kollektivtrafiklösningar och en järnväg som håller ihop. Arbetet fortsätter med att locka tillbaka fler till kollektivtrafiken efter pandemin, men då måste också regering och riksdag ta sitt ansvar för infrastrukturen, så att det går att lita på att tågen går i tid, säger Jens Sjöström (S), ordförande Mälardalsrådet och investeringsregionråd i Region Stockholm.

Ny rapport visar den ökade arbetspendlingen

Vart fjärde år sammanställer Mälardalsrådet arbetspendlingen i Stockholm-Mälarregionen. Datan i den nya rapporten bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) fram till 2022 och visar på en kraftig ökning av arbetspendlingen mellan Stockholm-Mälarregionens kommuner under de senaste åren. Framför allt mellan de största tätorterna som Stockholm, Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Örebro och Linköping. Totalt handlar det om en ökning om 100 000 arbetspendlare (+13,3 procent), från 750 000 till 850 000 arbetspendlare mellan 2018-2022.

– En effektiv och hållbar kollektivtrafik är utgångspunkten för arbetsmarknaden i Stockholm-Mälarregionen. Mellan våra sju regioner finns en enighet och långsiktig tydlighet kring hur infrastrukturen ska utvecklas och vilka satsningar som behövs på spår och vägar för att svara upp mot den ökade arbetspendlingen och stärka godstransporterna, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits och regionråd Region Stockholm.

Utvecklingsstrategi för transportsysteme

Rapporten är ett viktigt underlag i den länsöverskridande och politiskt genomarbetade utvecklingsstrategin för transportsystemet i Stockholm-Mälarregionen, den så kallade Systemanalys 2024. Bakom systemanalysen står de sju regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits: Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland. Systemanalysen kommer att behandlas i regionerna under hösten och kan läsas i en ej layoutad version på Mälardalsrådets hemsida.

– Systemanalys 2024 beskriver Stockholm-Mälarregionens betydelse och särskilda roll i att bygga Sverige starkare. 8 av 10 tåg i Sverige startar eller slutar i Stockholm. Att arbetspendlingen fungerar i vår del av landet har stor betydelse för andra landsdelar, Monica Johansson (S), vice ordförande för Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits och regionråd i Region Sörmland.

Några slutsatser från rapporten:

850 000 invånare arbetspendlar från en kommun till en annan inom Stockholm-Mälarregionen

Ökningen har varit markant under de senaste åren och innebär 100 000 fler arbetspendlare från 2018 till 2022. En ökning om 13,3 procent

Pendlingen har generellt ökat till läns- och utbildningscentrumen Stockholm, Uppsala, Västerås, Linköping/Norrköping och Örebro.

Pendlingen från Uppsala till centrala Stockholms län är det flöde som ökat mest i absoluta tal, 3 730 personer eller +34 procent

Mellan 2018 och 2022 ökade kvinnors pendling mellan de största tätorterna med 39 000 personer (22 procent). Under samma period ökade männens pendling mellan de största tätorterna med 41 000 person (19 procent)

En Bättre Sits
Genom Mälardalsrådets transportpolitiska samarbete En Bättre Sits har regionerna i Stockholm-Mälarregionen en tydlig plan för vilka infrastrukturinvesteringar som behöver prioriteras. I samarbetet ingår Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland. Läs mer på www.enbattresits.se

Mälardalsrådet

Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning och internationella jämförelser. Läs mer på www.malardalsradet.se