Nyheter

Nytt partnerskap för klimatkalkylering av bilskadereparationer

CAB Group har slutit avtal med det belgiska företaget Eco Repair Score om att utveckla klimatkalkylering av bilskadereparationer på den nordiska marknaden.

Hållbarhet har blivit en allt viktigare fråga för såväl försäkringsbransch som verkstäder och allt fler tar initiativ för att minska sin klimatbelastning. Det tillsammans med krav på att redovisa sina utsläpp har ökat efterfrågan på tillförlitlig kalkylering av klimatpåverkan från fordonsreparationer. CAB Group har därför inlett ett samarbete med det belgiska företaget Eco Repair Score som tillhandahåller standardiserad klimatberäkning av bilreparationer.

CAB Group tillhandahåller kalkylsystemet CABAS för verkstäder och försäkringsbolag på flera marknader i Norden och Baltikum. Systemet används för att beräkna tid och kostnad för att reparera fordonsskador.

Eco Repair Score beräknar klimatavtrycket på reparation är ur ett livscykelperspektiv (LCA), baserat på innehållet i en reparationskalkyl. Beräkningsmodellen används av allt fler aktörer på den europeiska marknaden och tar hänsyn till flera faktorer så som vilken reparationsmetod som används, transporter, lackering, om delarna är nya eller begagnade och energiförbrukning.

Resultatet uttrycks i form av koldioxidekvivalenter (CO2e).

Data från Eco Repair Score kan användas i flera förekommande ramverk för hållbarhetsrapportering inklusive CSRD och Science Based Targets.

Mats Wästvind är Commercial Director för affärsområdet Automotive på CAB:

– Med Eco Repair Score som partner kommer vi att kunna erbjuda CO2e-rapporter baserat på CABAS-kalkyler från och med årsskiftet, även på historiska kalkyler. Det kommer att väsentligt underlätta våra kunders hållbarhetsarbete genom att ge tillförlitlig data på klimatavtrycket från deras verksamhet.

Wout Van Den Abbeele, VD på Eco Repair Score:

– Vi ser att de nordiska länderna ligger i framkant när det gäller att hantera hållbarhetsfrågor, så vi är glada att CAB har valt Eco Repair Score som sin partner. Vi är övertygade om att vårt gemensamma erbjudande, kommer att skapa stort värde för den nordiska och baltiska skadehanteringsmarknaden.

Klimatbelastning – En tredje faktor för skadeberäkning

Kalkylsystemet CABAS beräknar idag hur lång tid en skada tar att reparera och vad det kommer att kosta. CAB:s ambition är att i framtiden även kunna erbjuda möjligheten att jämföra klimatpåverkan från olika reparationsmetoder i CABAS.

Mats Wästvind igen:

– Att erbjuda rapporter är ett första steg. Nästa steg är att integrera klimatberäkningen redan i kalkylmomentet. Det kommer att ge verkstaden möjlighet att välja den reparationsmetod som är bäst för miljön vilket kommer att vara en konkurrensfördel.