Nyheter

Spårvagnsförare från VR siktar på EM-guld

Lördagen den 14 september äger Spårvagns-EM rum i Frankfurt am Main, Tyskland. VR City Traffic Sweden deltar med ett lag från Stockholm och i år även med ett lag från VR i Finland.

VR City Traffic Sweden deltar med ett lag från Stockholm, bestående av spårvagnsförarna Elinor Svensson och Andreas Karlsson från VR Nockebybanan/Tvärbanan. Laget med lagkapten Petrus Sarmento och tränare Robert Keijsner laddar och finslipar nu formen under de sista träningsdagarna som hålls i början av september.

VR, som driver spårvägstrafik både i Sverige och Finland, deltar med ett lag från varje land. Totalt kommer spårvagnsförare från 25 europeiska städer att tävla om titeln. Även ett lag från Sydney, i Australien är med och tävlar.

Årets EM-lag från VR i Sverige, togs ut under kvaltävlingar som ägde rum i spårvagnsdepån i Ulvsunda, Bromma, i slutet av februari. Under kvalet tävlade lagen i precisionskörning med olika moment, inklusive att stanna spårvagnen med trafikantdörrarna inom en given poängskala, passera hinder med minsta möjliga marginal, hålla exakt fart utan hastighetsmätare och stanna så nära hinder som möjligt utan att köra på dem. Den största utmaningen var, som alltid, att genomföra momenten på kortast möjliga tid.

Andreas Karlsson, som till vardags jobbar som spårvagnsförare på Nockebybanan/Tvärbanan är entusiastisk inför den kommande tävlingen. Under sommaren har han tränat på att hålla hastigheten utan att se på hastighetsmätaren och övat på precisionskörning under sina arbetspass.

– Det känns fantastiskt att jag och Elinor har vunnit kvaltävlingarna och får representera VR, säger Andreas. Pressen är hög eftersom detta sannolikt är sista gången på många år som VR ställer upp med ett Stockholmslag, och alla förväntar sig att vi ska vinna. Jag känner mig trygg inför momenten, men det är alltid lite nervöst att köra med en vagntyp som man kanske inte kört tidigare, avslutar Andreas.

Elinor Svensson, spårvagnsförare på Nockebybanan/Tvärbanan är redo att representera VR och Stockholm i tävlingen. Hon har bestämt sig för att vinna, och har dessutom en extra motivation i att slå Göteborgslaget.

– Jag är väl förberedd och känner mig i bra form eftersom jag har tränat mycket på olika vagntyper i sommar, säger Elinor. I min dagliga körning på spårvagnarna har jag övat på att hålla rätt hastighet och att bromsa precist, utan att förlita mig på vagnens hjälpmedel. Som spårvagnsförare är man tränad i att ha full koncentration och alltid sätta säkerheten först och inte låta nerverna gå över styr. Det tar jag med mig till EM. Sedan är det lite pirrigt att tävlingen sänds direkt på internet och att veta att familj, vänner och kollegor följer mig, avslutar Elinor.

Robert Keijsner som är tränare konstaterar att VR har otroligt skickliga spårvagnsförare och som är experter på att köra säkert och mjukt.

– Säkerheten är alltid viktigast när vi framför våra spårvagnar i den hektiska Stockholmstrafiken där våra spårvägar skiftar mellan gatuspår och egen banvall. Att köra spårvagn är ett hantverk och där ligger VR i topp. Årets lag har absolut förutsättningar att ta guld och det ska vi göra, avslutar Robert.

Foto: Pasi Mämmelä