Nyheter

Containervolymerna ökar i Göteborgs Hamn – för 15:e kvartalet i rad

Under 2023 hanterades fler containrar än någonsin i Göteborgs Hamn. När första halvåret för 2024 summeras så visar siffrorna att hamnen just nu taktar mot ytterligare ett all time high-år för container. Samtidigt visar andra segment spår av ett instabilt konjunkturläge.

Årets första halvår visar på en ökning av containervolymerna med 5%, till 467 000 hanterade TEU (motsv. 20-fotscontainers). Noterbart i de underliggande siffrorna är att det första kvartalets trendbrott med uppåtgående importvolymer fortsätter.

– De signaler vi fick från marknaden om stärkt köpkraft och ökad efterfrågan tidigare under året har visat sig stämma. Även exportvolymerna fortsätter uppåt, bland annat för att skogsindustrin utökat sin export via just Göteborgs Hamn, säger Claes Sundmark, försäljningschef på Göteborgs Hamn AB.

Det andra kvartalet 2024 är det 15:e kvartalet i rad med tillväxt i hamnens containervolymer, vilket innebär en konstant ökning sedan tredje kvartalet 2020.

Antalet containrar transporterade till och från hamnen på järnväg har tagit fart rejält med en tillväxt på 6% för halvåret sammanräknat. Förklaringen är en kombination av både växande volymer på de befintliga destinationerna ute i landet, samtidigt som flera nya destinationer lagts till i hamnens järnvägsnätverk.

Roro och fordon

Roro står för roll on/roll off och är trailers och annat rullande gods som fraktas på fartyg. Göteborgs Hamns intraeuropeiska rorotrafik når viktiga transporthubbar i Nord- och Mellaneuropa med högfrekventa avgångar. Den intraeuropeiska rorotrafiken minskade dock med 4%, till 270 000 hanterade roroenheter under första halvåret.

– Det är en avmattning som hänger ihop med den fortsatt osäkra Europakonjunkturen. Men vi har förhållandevis goda siffror i Göteborg relativt sett. Tittar vi på andra hamnars motsvarande trafik så är nedgången större, säger Claes Sundmark.

Hanteringen av nya fordon i hamnen minskade med 3% till 132 000 bilar under första halvåret. Det var främst importen av bilar till Sverige som minskade, vilket förklaras av antalet svenska nybilsregistreringar under perioden som gick ner med 6% enligt Mobility Swedens statistik.

Energiprodukter och övriga segment

Hanteringen av energiprodukter i hamnen ökade med 13%, till 11 miljoner ton jämfört med motsvarande halvår 2023. Då var volymerna var förhållandevis låga på grund av planerade stopp för underhåll och investeringar i ökad kapacitet för biobränsleproduktion.

Göteborgs Hamn tog emot 26 kryssningsanlöp under första halvåret, jämfört med 33 under samma period förra året. Nedgången beror på planerade arbeten kring ett av hamnens kryssningslägen i Arendal som då varit avstängt. Inom färjesegmentet ökade passagerarantalet med 3%, till 652 000.

Hanteringen av konventionella torrbulkfartyg fortsätter att öka. Under första halvåret hanterades 270 000 ton torrbulk, vilket är en ökning med 31 procent. Bakom ökningen ligger bland annat nya exportflöden av skogsprodukter, granulat och byggnadsmaterial för stora infrastrukturprojekt.