Nyheter

Detta irriterar oss mest på arbetsplatsen

Teknisk utrustning som inte fungerar, öppna kontorslandskap, och kollegor som pratar när vi försöker fokusera – det är några av de saker som irriterar svenskarna allra mest på sina arbetsplatser när det nu blir dags att återgå till arbetet efter semestern. Det visar en färsk undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av arbetsplatsexperten Technopolis.

För många svenskar böjar perioden med lediga dagar i sommarstugan eller skärgården nu lida mot sitt slut, något som verkar skänkt perspektiv på tillvaron under den tid som framöver kommer att spenderas på kontoret. Technopolis undersökning, som baseras på svar från 762 svenska arbetstagare i åldrarna 20 till 65, visar att det finns flera moment som irriterar oss under arbetstid.

Resultaten visar att 26 procent av de svarande tycker att teknisk utrustning som inte fungerar irriterar allra mest på kontoret. Något mer förvånande är att 18 procent av de svarande anser det öppna kontorslandskapet vara det mest irriterande på kontoret.

– Undersökningen sätter fingret på en viktig aspekt som ofta glöms bort: att förhållningssättet ”one-size-fits-all” inte kan appliceras om man vill skapa en arbetsplats som är attraktiv för alla medarbetare. Därför är det viktigt att skapa arbetsmiljöer som främjar produktivitet och välbefinnande samt erbjuder möjligheter att arbeta efter egna preferenser och förutsättningar när man befinner sig på kontoret, säger Johanna Bergendahl på Technopolis.

Utöver irritationsmoment i relation till kontorslokalen och dess utformning framhålls även ut vad svenskarna besväras mest av hos sina kollegor. På frågan om vad man irriterar sig på hos kollegor i en öppen kontorsmiljö uppgav hela 41 procent att kollegor som pratar när andra försöker koncentrera sig upplevs som irriterande. På andra plats hamnar kollegor som svarar i telefonen eller deltar i möten vid sitt skrivbord, vilket 36 procent av de tillfrågade upplever som irriterande.

Samtidigt visar undersökningen en positiv bild av svenskarnas inställning till sina kontorsmiljöer. Faktum är att 18 procent uppgav att de inte stör sig på något alls med kontoret och över hälften (53 procent) anser det vara viktigt eller ganska viktigt att kollegorna är fysiskt närvarande på kontoret.

– Det är inte förvånande att det finns saker som människor irriteras över på sina arbetsplatser, det faller sig naturligt eftersom att alla fungerar olika och har olika preferenser och arbetssätt. Trots detta är det viktigt att understryka att undersökningen också bekräftar kontorets roll i framtidens hybrida arbetsmodell, där 29 procent av de tillfrågade ser sociala sammankomster som den viktigaste faktorn på kontoret, avslutar Johanna Bergendahl på Technopolis.

Foto: Lukas Bieri 

Om undersökningen
Undersökningen handlar om kontorsvanor och genomfördes av YouGov under perioden 14–27 februari 2024, genom CAWI-intervjuer av 762 personer i åldern 20-65 år.
Om Technopolis
Technopolis är experten på gemensamma arbetsplatser. Vi tillhandahåller effektiva och flexibla kontor och allt som behövs därtill. Vi erbjuder många olika tjänster, från arbetsplatsdesign till receptions-, mötesrums-, restaurang- och städlösningar. Vi är besatta av kundnöjdhet. Våra 14 campus inhyser 1 200 företag och 35 000 anställda i fyra länder inom Europa.