Nyheter

Intensivutbildning för att minska kompetensbristen av signaltekniker

Sverige står inför en kritisk brist på kvalificerade signaltekniker, vilket hotar säkerheten och effektiviteten i viktiga projekt inom järnvägsinfrastrukturen i Sverige. För att möta kompetensbristen inom signalteknik, inleder Professionals Nord ett samarbete med några av branschens främsta aktörer; Strukton Rail, Flexiail och Infrakraft, för att rekrytera och intensivutbilda framtida signaltekniker under 12 veckor.

Enligt SBUF:s rapport ”Kompetensanalys järnväg i Sverige till 2025”, råder det en akut brist på signaltekniker i Sverige, vilket hotar järnvägens driftsäkerhet och kapacitet för framtida projekt. Rapporten understryker behovet av att snabbt intensifiera utbildningsinsatser och förbättra rekryteringsstrategier inom sektorn. För att adressera bristen inleder rekryteringsföretaget Professionals Nord ett samarbete med Strukton Rail, FlexiRail, och Infrakraft för att lansera ett intensivutbildningsprogram som ska utgöra ett viktigt komplement till befintliga utbildningar. Med sitt starka fokus på praktisk träning är programmet utformat för att snabbt förbereda deltagarna för yrkesrollen och attrahera talanger från andra branscher.

Daniel Liljegren arbetar som affärschef för Underhåll på Strukton Rail, ett av de partnerbolag som delar i satsningen.

– Jag ser verkligen fram emot det spännande projektet tillsammans med PN för att utveckla arbetet med resursförsörjning av signaltekniker till järnvägen. Järnvägen är en framtidsbransch med enorm potential, och genom vårt innovativa samarbete skapar vi hållbara lösningar som stärker branschen på kort och lång sikt. Genom detta bidrar vi till en grönare framtid och säkerställer att järnvägen fortsätter att vara ett ledande transportmedel för kommande generationer säger Daniel Liljegren, Affärschef Underhåll, Strukton Rail.

Utbildningen bygger på metoden Accelerated Learning som består av kortare teoretiska delar i kombination med praktiska moment. Programmet är utformat för att snabbt förbereda deltagarna för arbetslivet, med garanterad anställning i rollen som Signaltekniker vid avslutad utbildning.

– Med vårt Accelerated Learning-program fokuserar vi på att snabbt förse individer med de färdigheter som krävs för att bli framgångsrika signaltekniker. Vi ser bortom traditionella kvalifikationer och satsar på personens potential och motivation. Ett initiativ där vi både hjälper individer till meningsfulla karriärer samtidigt som vi stödjer våra partnerbolag och branschen med viktig kompetens, säger Hanna Maisey, Affärsområdeschef Accelerated Learning Professionals Nord.

Rekryteringen för programmet är påbörjad och utbildningen startar i gång efter årsskiftet 2025. För mer information om programmet och hur du ansöker kan du läsa mer på vår programsida.

Vill du veta mer om samarbetet? Då är du varmt välkommen att höra av dig till:
Hanna Maisey

Affärsområdeschef Accelerated Learning, Professionals Nord
hanna.maisey@pn.se
070 – 878 03 88

Kort om programmet

Kostandsfri utbildning till signaltekniker

12 veckor intensivutbildning

Utbildningsersättning under studieperioden

Garanterad anställning efter examen