Nyheter

Förbättrad prestanda för urbana fordonsflottor – nu lanseras Conti Urban HA 5

Nu lanserar Continental däcket Conti Urban HA 5, som är särskilt utformat för urban transport. Däcket kännetecknas av bra grepp, lång körsträcka, minskade CO2-utsläpp och tydliga kostnadsbesparingar.

Aktörer inom urban transport möter dagligen många utmaningar, inklusive varierande vägförhållanden, frekventa stopp, tung trafik och den ökande användningen av elbussar.

För att möta dessa krav krävs däck som kombinerar hållbarhet, säkerhet och effektivitet. Elektrifieringsgraden för städernas bussflottor inom EU ökar stadigt. Från och med 2023 var cirka 18 procent av de nya stadsbussarna som registrerades i EU elektriska, och denna trend förväntas växa snabbt under de kommande åren.

Elbussar ställer särskilda krav på däck på grund av deras högre vridmoment och vikt jämfört med traditionella dieselbussar. Conti Urban HA 5 uppfyller dessa specifika behov med sin robusta konstruktion och avancerade material.

– Conti Urban HA 5 är ett betydande framsteg inom däckteknik för städer, säger Hinnerk Kaiser, chef för produktutveckling EMEA på Continental.

– Vi har designat ett däck som möter våra kunders praktiska behov, som förbättrar prestanda på våta vägar och minskar det upplevda ljudet, vilket bidrar till en säkrare och bekvämare resa.

Lång körsträcka och kostnadseffektivitet

En av de främsta prioriteringarna för urbana bussflottor är däckens livslängd. Conti Urban HA 5 har en förbättrad slitbanesammansättning som är specifikt anpassad för stadsvägar. Detta ger betydligt längre körsträcka och minskar behovet av däckbyten. Färre byten innebär lägre totalkostnader för fordonsflottor, vilket är avgörande inom den krävande och kostnadskänsliga urbana transportsektorn. Genom att leverera lång körsträcka bidrar däcket också till att minska CO2-utsläpp.

Bränsleeffektivitet och minskade utsläpp är avgörande för hållbara stadstransporter. Conti Urban HA 5 erbjuder förbättrat rullmotstånd, vilket direkt bidrar till bättre bränsleeffektivitet. Lägre rullmotstånd minskar den energi som krävs för att driva fordonet, vilket i sin tur minskar bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen. Detta är särskilt fördelaktigt för flottor med elbussar, eftersom förbättrad effektivitet kan förlänga batteriets livslängd och minska behovet av laddning.

Förbättrad säkerhet och komfort

Säkerhet och komfort är centrala egenskaper hos Conti Urban HA 5. Det robusta slitbanemönstret erbjuder förbättrat rullmotstånd och körsträcka samtidigt som det upprätthåller utmärkta våtegenskaper. Däcken har också utvecklats för att minska det upplevda ljudet, vilket förbättrar komforten för både passagerare och förare.

Dessa förbättringar säkerställer en säkrare och mer behaglig upplevelse, även under utmanande väderförhållanden, vilket är avgörande för att upprätthålla hög servicenivå och kundnöjdhet. Som ett resultat får däcket en A-klassificering för ljud på EU:s däcketikett, vilket understryker dess överlägsna prestanda.

Hållbara operationer och digitalisering

Conti Urban HA 5 är designat med hållbarhet i åtanke. Däcket har en tjock sidovägg och robusta material som ökar hållbarheten mot skador från trottoarkanter och andra hinder. Däcket stödjer även regummering och återvinning, vilket förlänger dess livslängd och minskar miljöpåverkan.

Hinnerk Kaiser betonar de hållbara aspekterna av Conti Urban HA 5:

– Däckets design säkerställer en hög nivå av hållbarhet och stödjer vårt ContiLifeCycle-koncept, vilket förlänger dess livslängd och minskar miljöpåverkan. Genom att fokusera på hållbarhet strävar vi efter att hjälpa våra kunder att uppnå sina miljömål samtidigt som de bibehåller hög prestanda.

När däcket är utrustat med ContiConnect-sensorer, som finns tillgängliga som tillval, erbjuder Conti Urban HA 5 avancerad digital däckövervakning för att maximera dess prestanda. Ansvariga för fordonsflottor kan då få tillgång till exakt tryck- och temperaturdata, vilket möjliggör mer effektivt underhåll och minskade driftskostnader. Denna digitala integration möjliggör förutsägbart underhåll och hjälper till att förhindra oväntade driftstopp, vilket säkerställer att flottorna fungerar smidigt och effektivt – avgörande för att hålla tidtabeller i tätbebyggda områden.

Däckets etikettprestanda uppfyller för närvarande kriterierna för taxonomi*. Detta innebär att det uppfyller de senaste EU-förordningarna för hållbarhet och miljöpåverkan.

Conti Urban HA 5 kommer att finnas tillgängligt från september 2024 i följande dimensioner: 275/70 R 22.5. Följande storlekar kommer att lanseras vid ett senare tillfälle: 245/70 R 19.5, 265/70 R 19.5, 315/60 R 22.5.

*Från och med idag uppfyller etikettprestandan de nuvarande standarderna för taxonomikompatibilitet. Dock kan dessa standarder komma att ändras, och löpande justeringar kan vara nödvändiga för att bibehålla efterlevnad av reglerna i takt med att de utvecklas.