Nyheter

11 miljoner euro i finansiering säkrar stor industriell expansion för den europeiska batteritillverkaren WATTALPS

Det europeiska uppstartsbolaget WATTALPS, som tillverkar litiumjonbatterier, har säkrat 11 miljoner euro i Serie A-finansiering från nya investerare, trogna investerare och banker som står bakom WATTALPS.

Finansieringen innebär att företaget kan fortsätta att tänja på gränserna för litiumjonbatteri-tekniken med sin patenterade kylningsteknik och möjliggör ett ambitiöst utvecklingsprogram, inklusive:

En åttafaldig ökning i tillverkningskapaciteten i Moirans, nära Grenoble, som för närvarande är 2 000 batterier (10–500 kWh) per år, med målet att omsätta mer än 100 miljoner euro inom de kommande fem åren.

Kostnads- och produktivitetsförbättringar för det aktuella produkterbjudandet med modulära högprestanda-litiumjonbatterier som införlivar den patenterade nedsänkningskylningstekniken.

Utökning av produktsortimentet för att täcka ytterligare marknadsbehov.

Expansion av kommersiell räckvidd utanför Europa.

De nya investerarna är stora europeiska venture capital-bolag: Franska Supernova Invest, en ledare på den europeiska marknaden inom deeptech-investeringar, Move Energy, en nederländsk fond som fokuserar på energiomställning, och Ring Capital, en impactfond i framkant. De utgör ett erfaret och kompetent team tillsammans med CASRA Capital och WATTALPS tidigare investerare: EIT InnoEnergy, Eximium och det mycket selektiva EIC Fund

WATTALPS batterisystem, en innovativ och modulär lösning för ren energi

WATTALPS har utvecklat sin nedsänkningskylning under elva år och är en pionjär inom denna toppmoderna och framtidssäkra teknologi. WATTALPS modulära batterisystem är certifierad enligt branschstandarden IEC 62619 och funktionssäkerhetsstandarden ISO 26262 inom fordonsindustrin. Dess robusta och kompakta batterier, från 48 V till 800 V, har redan validerats av många företag – allt från stora internationella företag till små och medelstora företag inom flera branscher, inklusive konstruktionsutrustning (valsar, asfaltläggare, dämpare, grävmaskiner…), jordbruk (djurmatningsmaskiner, hybrid-fälttraktorer), gruvor (demoleringsrobotar), frakthantering, lastbilar och kommunfordon, marina fordon och sportbilar.

Den patenterade nedkylningstekniken ger WATTALPS en klar fördel över konkurrenterna, genom att höja den totala prestandan, förlänga batteritiden och förbättra batterisäkerheten. Förbättrad termisk hantering gör att företaget kan tillhandahålla batterier som laddar snabbare, levererar högre effekt och fungerar i ett större temperaturintervall än jämförbara modeller, vilket gör dem perfekta för elektrifiering eller hybridisering av tunga och krävande applikationer.

Europa-marknaden för elektrisk tung utrustning och terrängutrustning tar fart

WATTALPS är specialister på batterier för tunga, mobila och krävande tillämpningar, på både on-road och off-highway-marknaden. Marknadsinformationsspecialisten Interact Analysis säger att försäljningen på off-highway-marknaden uppgick till 5,8 miljoner enheter 2023, med avsevärd tillväxtpotential i framtiden, särskilt i takt med den ökande elektrifieringen. Till följd av elektrifieringsvågen på målmarknaderna ökade WATTALPS intäkter femfaldigt 2023 och mer än tripplades 2024.

Matthieu Desbois-Renaudin, VD för och medgrundare av WATTALPS:

– Våra kunder vill ha batterier som är säkra och alltid fungerar som förväntat, även i de tuffaste situationer som dess applikationer kan stöta på. De har ofta börjat jobba med andra batteriet och nått begränsningarna för sådana klassiska batterier innan de väljer att använda våra. Nu vill de ha fler av våra batterier med samma integrerade teknologi, samma höga kvalitet och samma höga nivå av kundservice som utgör kärnan i WATTALPS.

Miljö- och säkerhetsaspekter för försörjning förväntas ytterligare driva efterfrågan på batterielektriska fordon under de kommande åren. WATTALPS avancerade batterier bidrar till att möjliggöra elektrifiering av stora off-highway-maskiner. Enligt företaget Riverse förhindrar varje WATTALPS-modul utsläpp av 1,27 ton CO2-ekvivalenter (CO2eq) vid användning för att förse industriell utrustning med energi. Detta motsvarar totalt över 290 000 ton CO2-ekvivalenter t.o.m. 2028 (mer än de årliga CO2-utsläppen för 180 000 bilar*). WATTALPS erbjuder också möjligheten att återanvända batterier för mindre krävande applikationer när de når slutet av sin första livscykel, vilket sparar ytterligare 1,13t CO2eq.

Insamlingen av 11 miljoner euro gör de ambitiösa expansionsplanerna till verklighet

WATTALPS avser nu att dubbla sitt team till 40 personer under de kommande 18 månaderna. De planerar även för ytterligare investering genom nya finansieringsrundor för att underlätta flytten till en större fabrik. År 2028 är tanken att företaget i de franska alperna ska ha fler än 100 anställda som ingår i det sociala och industriella ekosystemet i regionen Auvergne-Rhône-Alpes.

Marine Glon, investeringschef vid Supernova Invest:

– Vi är glada att kunna tillkännage vår investering i WATTALPS, som understryker vår starka tro på företaget och dess betydande potential. De anmärkningsvärda framgångarna som teamet har uppnått hittills är helt i linje med vårt DNA att supporta visionära entreprenörer som utvecklar banbrytande innovationer, såsom det patenterade nedsänkningskylningssystemet och den modulära metoden.

Mirjam Terhorst, partner vid Move Energy:

– Vi är entusiastiska över vår investering i WATTALPS, med tanke på den oöverträffade potentialen att avkarbonisera tunga fordon. Vi ser fram emot att vara en del av marknaden i norra Europa och dess innovativa energilösningar, tillsammans med det dedikerade WATTALPS-teamet.

Matthieu tillägger:

– Vi har nu säkrat det finansiella stödet vi behöver för att expandera företaget och möta efterfrågan från kunderna. Tack vare finansieringen kan vi fortsätta ligga i framkant när det kommer till batteriteknik och nå ut till en bredare kundbas samtidigt som vi skalar upp produktionen för att möta den ökade efterfrågan.

Om WATTALPS:

WATTALPS, grundat av Manuel Ronco, Matthieu Desbois-Renaudin och Jean-Noël Carminatt, har designat, monterat och marknadsfört modulära högprestanda-litiumjonbatterier för tunga mobila användningsområden sedan 2018. WATTALPS vann EIC Accelerator Competition 2020 (bidragsavtal nummer 101009840).

Företaget stöds även av ADEME och är en utsedd High Potential Partner i AuRA-regionen. http://www.wattalps.com

Om WATTALPS batterier:

WATTALPS har tagit fram en innovativ nedsänkningskylningsteknik med ursprung i CEA. WATTALPS multipatenterade nedsänkningskylning pushar gränserna för litiumjonbatterier, optimerar prestandan, hållbarheten och säkerheten. Tre inledande CEA-patent och fyra ytterligare patent inskickade av WATTALPS skyddar denna högdensitetsinnovation; den enda på marknaden som garanterar full prestanda oavsett klimat (från -20 till +45 °C) och användningsintensitet.

https://www.wattalps.com/wattalps-gen-3-batteries-successfully-passed-the-most-demanding-certification-tests/

Om Supernova Invest

Supernova Invest är det ledande deep tech Venture Capital-bolaget i Frankrike och Europa, som förvaltar över 700 miljoner euro. I den nuvarande portföljen ingår fler än 80 impact-uppstartsbolag som utvecklar produkter och tjänster med hjälp av banbrytande teknologier inom fyra övergångsfokuserade sektorer: Hälsa, energi och miljö, Industri 4.0 och digital teknologi. I 20 år har Supernova Invest tillhandahållit långsiktigt kapital, praktisk erfarenhet och strategisk support för att främja hållbar tillväxt av morgondagens deep tech- och industrigiganter genom venture capital-livscykeln: från början till mitten och därefter. Supernova Invest förenar hela deep tech-värdekedjan för att bistå portföljbolagen: branscher, ledningar, forskningscenter och medinvesterare.

Supernova Invest har stöd både från Amundi, den största kapitalförvaltaren i Europa, och CEA, den mest innovativa offentliga forskningsorganisationen i Europa.

www.supernovainvest.com

Om Move Energy

Move Energy är en riskkapitalinvesterare i tidigt skede som investerar i framkanten av innovationer inom hård- och mjukvarulösningar som bidrar till energiomställningen. Move Energys energiomställningsfond tillhandahåller kapital i det tidiga tillväxtstadiet till europeiska företag som gör en påtaglig insats för att uppnå nettonollmål, med ett särskilt fokus på energi, transport och byggnader. Move Energy är baserat i Amsterdam, Nederländerna. Pon Holdings är en viktig investerare i Move Energy-fonden.

Move Energy har stöd från flera familjekontor och privata investerare.

För mer information, besök: https://moveenergy.vc.