Nyheter

Dynamiska skyfallskartor i SCALGO Live

Hydrodynamiska skyfallskartor är värdefulla underlag för planering men används sällan till sin fulla potential. I SCALGO Live förvandlas de till interaktiva kartor som kan undersökas på djupet. Med en ny integration kan man dessutom göra fler dynamiska skyfallskartor på rekordtid.

Skyfallshantering är en högt prioriterad fråga hos kommuner, men alla upplever liknande utmaningar som försvårar arbetet. Det är dyrt och tidskrävande att ta fram bra skyfallskartor som underlag och svårt att använda dem på ett vettigt sätt i planeringsprocessen. Tillsammans med kommuner och experter har vi utvecklat nya digitala verktyg för att möta behoven.

Skyfallskarteringar utförs ofta med hydrodynamiska modeller, som simulerar översvämningars dynamik över tid och hur vattnet rör sig på terräng. Modellerna producerar dock enorma mängder data som få kan hantera, och mycket av resultaten kastas bort innan de når kommunens planerare. Leveransen blir ofta reducerad till en statisk bild av översvämningsrisker som är ett begränsat underlag att utgå ifrån. Värdefull information försvinner på vägen.

I  SCALGO Live kan man ladda upp och lagra de tunga modellresultaten online. Resulten förvandlas till dynamiska och interaktiva skyfallskartor i webbläsaren. Skyfallshändelsen kan visualiseras som en film, där man ser hur översvämningsvattnet rör sig, och flera verktyg låter användaren dyka djupare i analyserna. Man kan snabbt lokalisera kritiska vattendjup eller skapa grafer för att studera hur flöden varierar över tid.

En parallell utmaning med skyfallskartor, är att de snabbt blir föråldrade när projekt utförs i kommunen, och det är svårt att bedöma hur enskilda projekt påverkar omgivningen. Tröskeln för att löpande utföra hydrodynamiska analyser är dock hög, då endast ett begränsat antal experter har kompetensen att utföra arbetet och kostnaden är hög.

Nu är det möjligt att göra dynamiska skyfallskarteringar direkt i SCALGO Live. I samarbete med TUFLOW, en globalt respekterad utvecklare av hydrodynamiska modeller med decennier av utvecklingsarbete, har vi utvecklat en mer lättanvänd skyfallsmodell.

Med endast några knapptryck kan man nu starta en hydrodynamisk analys var som helst i Sverige. Beräkningen körs på molnet och resultatet blir automatiskt omvandlat till en interaktiv skyfallskarta. Detta gör det lättare för fler att själva utföra hydrodynamiska analyser och göra det oftare i flera projekt.

Interaktiva skyfallskartor kan delas online, både internt i organisationen och med externa samarbetspartners. Detta gör det lättare att sprida analyserna och försäkra att de används i så många projekt som möjligt, för större nytta.

Med de nya lättanvända verktygen i SCALGO Live kan fler delta och bidra till skyfallsplaneringen. Detta främjar tvärdisciplinärt samarbete och leder till smidigare planeringsprocesser.

PÅ bilden: SCALGO Live är en online plattform med färdiga analyser och verktyg för översvämnings- och dagvattenfrågor.