Nyheter

Nytt anlöp till Yilport Gävle när ONE förstärker sin närvaro

Från och med hösten 2024 kommer antalet anlöp till Yilport Gävle Containerterminal att öka med ytterligare ett anlöp i veckan. Detta sker i samband med att rederiet Ocean Network Express (ONE) utökar sin Scandinavia Baltic Express (SBX) service och adderar Yilport Gävle till slingan.

– Möjligheten att ta emot ett till regelbundet anlöp är ett tydligt bevis på att vår investering i en utökad containerterminal var nödvändig för regionen. Att vi dessutom är den enda svenska hamnen på slingan när ONE utökar sin rutt understryker det ytterligare. Med fler förbindelser till Europa och globala knutpunkter som Antwerpen och Rotterdam kommer fler smidiga logistiklösningar för såväl import- som exportaktörer i regionen, säger Niclas Helgesson, Customer Relations Manager på Yilport Nordic.

Det första anlöpet från ONE till Yilport Gävle kommer att ske i oktober. Därefter återkommer de med veckovisa anlöp.

Rutten trafikeras av två fartyg, vilket säkerställer regelbundna anlöp. Den nya rutten inkluderar även hamnarna i Antwerpen, Rotterdam och Rauma, som tillsammans med Gävle kompletterar befintliga anlöp i Frederica och Gdynia. Gdynia kommer framöver att ha dubbla anlöp per rotation.

Yilport Gävles expansionsprojekt stod färdigt 2021. Genom att öka den årliga kapaciteten till 600 000 TEU har Yilport Gävle stärkt sin position som ledande containerterminal på Sveriges östkust. Utbyggnaden innefattade ny yta på 75 000 kvadratmeter, en ny kaj med tre kranar och sex automatiserade RTG-kranar med tillhörande lagringskapacitet för kylcontainrar. Det har möjliggjort hantering av fler och större fartyg, vilket resulterar i mer effektiva logistiklösningar för kunderna.