Nyheter

Rejlers framtidsspanar om telekom, bredband och stadsnät

Säkerhet och energieffektivitet är viktiga fokusområden för teknikkonsultföretaget Rejlers enhet Communication and Security. Telekom är ett av tre ben och där är bredband och stadsnät centrala arbetsområden. Framtidsspaningar är bara en del av verksamheten.

– Vi har både djupet och bredden inom telekom och fiber, arbetar med allt från ax till limpa med spetskompetens på alla nivåer i hela kedjan, oavsett om det handlar om telekom med fiber, med koppar eller mobilt. Vi erbjuder främst kunskap och tjänster, men arbetar också handgripligt. Det säger Janne Pokela, som är managementkonsult och affärsutvecklare vid Communication and Security.

– På fibersidan har vi många kunder inom Stadsnätsföreningen och är guldleverantör till den. Vi har ramavtal som medlemsföretagen kan avropa, det blir en enklare upphandling, berättar Henric Norell, konsultchef i södra Sverige för samma enhet inom Rejlers.

Det är väldigt mycket fokus på säkerhetsfrågorna inom telekom. Det är frågor som blivit allt mer aktuella på senare tid. Här görs genomlysningar av organisationer och deras beredskap. 

Energieffektivitet är en annan aktuell fråga.

– Vi har spetskompetens kring hur man skapar energieffektivitet med dagens moderna teknik, säger Janne Pokela.

Communication and Security arbetar för många kommunala bolag och verksamheter, djupa relationer med stadsnätsföretagen som ofta är sammankopplade med kommunala energibolag, men också mot den privata sektorn och de stora telekomaktörerna som exempelvis Telia och Telenor med mycket stora åtaganden.

– Vi tittar en hel del i spåkulan och gör framtidsspaningar åt våra kunder. Det gäller främst det privata 5G-nätet som ligger i startgroparna och som stora delar av industrin är intresserade av, men också kring IoT-frågorna, säger Janne Pokela.

Rejlers bevakar kommande lagstiftning, exempelvis när EU-direktivet NIS 2 från januari 2025 ska omformas till svensk lag, den planerade Cybersäkerhetslagen, och vad den kommer att innebära för olika verksamheter.

Ö-drift är en stor fråga i dessa tider av säkerhetstänk.

– Vad händer när man tappar kontakten med omvärlden? Hur driver man verksamheten vidare? Det är aktuellt både för enskilda privata aktörer, butiker till exempel, men också viktigt ur ett samhällsperspektiv, säger Janne Pokela.

– Utmaningen är ofta vem i en organisation som ansvarar för vad. Det kan vara på kommunal, regional eller statlig nivå. Det är många sådana beredskapsfrågor som behöver lösas och där kan vi hjälpa till, säger Henric Norell. 

Rejlers, som grundades 1942, är ett av Nordens ledande teknikkonsultföretag med spetskompetens som hjälper företag, myndigheter och andra organisationer att möta morgondagens samhällsutmaningar. Tjänsterna är viktiga byggstenar för att uppnå ett hållbart samhälle. Visionen är ”Home of the learning minds”. Verksamheten bedrivs i Sverige, Finland, Norge och Förenade Arabemiraten. 

Teknikområdena är energi, industri, infrastruktur, fastigheter och telekom/säkerhet. Företaget är noterat på Mid Cap Nasdaq Stockholm. Nettoomsättningen uppgår till fyra miljarder kronor och koncernen har cirka 3000 anställda.

www.rejlers.se