Nyheter

SEKO: ”Järnvägen har blivit ett marknadskaos – Regeringen måste återta kontrollen!”

”SJ har nyligen meddelat att de lägger ner pendeln mellan Uppsala och Stockholm. Anledningen? Den är helt enkelt inte lönsam för detta statliga, men affärsdrivande bolag. Samma öde drabbar nattågen mellan Göteborg och Umeå samt Göteborg och Jämtland.”

Det skriver Gabriella Lavecchia, förbundsordförande Seko, Service- och kommunikationsfacket i en debattartikel i Aftonbladet:

”För varje dag blir det allt tydligare att järnvägsmarknaden i Sverige inte fungerar, och att avregleringen har gått för långt. När viktiga tåglinjer inte längre anses värda att bevara av ekonomiska skäl, står vi inför en kris som riskerar att få stora konsekvenser för både arbetsmarknaden och människors vardag.”

”Konsekvenserna av SJ:s nedskärningar är svåra att överblicka i sin helhet, men redan nu kan vi förutse ett potentiellt kaos.”

”Låt oss ta sträckan mellan Uppsala och Stockholm som exempel. Varje dag pendlar uppemot 50 000 människor på denna sträcka för att arbeta eller studera. När SJ drar in sin trafik, där två avgångar i timmen försvinner, riskerar en redan överbelastad kollektivtrafik att fullständigt haverera.”

Läs hela debattartikeln här: