Nyheter

Full rotation och sidoförskjutning för hjullastare

Nu öppnas nya möjligheter för vilka arbetsuppgifter som kan utföras med en hjullastare.  Med en adapter på BM-fästet kan skopan eller redskapet roteras 360 grader och dessutom skjutas i sidled 45 centimeter åt varje håll. Adaptern presenteras av ABL på Entreprenad Live, där företaget även lanserar ett system för säker låsning av redskap på hjullastare.

Adaptern är ett alternativ till skevfästen men ger betydligt fler möjligheter. Det går att vända skopan och komma åt nära väggar och sidoförskjutningen ger hög precision vid planeringsarbete.

– Sidoförskjutningen underlättar vid planering nära en husgrund eller kantsten. I stället för att svänga hela maskinen kan du smyga med hydrauliken och får bättre precision, säger Anders Wiberg som är försäljningschef på ABL.

Ett annat exempel är lastning av en bil med pallgafflar. 

– I stället för att backa ut och ta nytt tag om pallen hamnar lite fel är det enkelt att med sidoförskjutningen flytta lasten i sidled. Ofta kan också underlaget vara ojämnt och då är rotationen till hjälp. Du spar både tid och får ett bättre resultat. 

Kombinationen av sidoförskjutning och 360 graders rotation underlättar även vid hyvling av vägar, kantskärning, sopning och snöröjning.

Undvika hinder

– Vid snöröjning går du ofta mot trottoarkanter plus att det är olika lutningar på trottoarer. Med ett skevfäste kan du vrida skopan lite i nederkanten. Med SSR-adaptern kan du vrida skopan efter aktuell lutning och det är enkelt att följa kanter och undvika hinder med sidoförskjutningen. 

Adaptern ABL SSR passar för hjullastare upp till 16–17 ton. När den inte behövs är det lätt att koppla av den, för att få full kraft i fästet och minska vikten. 

Anders Wiberg berättar om en kund som byggt en egen asfaltskärare som han bultade på skopan. Han sköt ner kaptrissan och skar. Sedan snurrade han skopan med hjälp av adaptern 90 grader och skar igen och så vidare tills han hade gjort en fyrkantig utskärning i asfalten. Det är bara ett exempel på vilka möjligheter SSR-adaptern ger.

– Att inte behöva beställa en grävmaskin till jobbet spar tid och ger billigare etablering. Hjullastaren klarar jobbet på egen hand, understryker Anders Wiberg.

Säker redskapslåsning

På Entreprenad Live kommer ABL även att visa sin nya lösning ABL Safelock för säker låsning av redskap på hjullastare.  

Sensorer i redskapsfästet håller koll på att låstapparna är i rätt läge. På en display i hytten får föraren visuell information om låstapparnas läge och när redskapet är korrekt kopplat. Vid koppling hörs dessutom ett pulserande ljud till dess att låstapparna på båda sidor är i rätt läge. 

– Det behövs ingen kvittering från föraren och systemet håller kontinuerlig kontroll. Den här typen av säkerhetssystem finns redan för grävmaskiner, men vi är övertygade att det kommer även på hjullastare. 

Det handlar om säkerhet på byggarbetsplatser för alla som vistas runt maskinerna. Men även om sinnesro för maskinföraren, som kan koncentrera sig på att göra ett bra arbete. 

– Då känns det bra att redan nu kunna erbjuda ett system som ger en tryggare arbetsmiljö, konstaterar Anders Wiberg. 

Webbadress:

www.abl.se