Nyheter

Green utökar sin datacenterkapacitet

Den ledande schweiziska datacenterleverantören Green bygger ytterligare ett högpresterande datacenter på Metro-Campus Zurich West. Efterfrågan på datorkraft har ökat kraftigt.

Green tillkännager nu byggstarten av sitt fjärde datacenter på Metro-Campus Zurich West. Företagets huvudkontor kommer att vara hem för 5 526 m2 nytt datacenterutrymme för säker och energieffektiv högpresterande datoranvändning. Detta motsvarar en effekt på 12 megawatt för kundsystem. Datacentret Zurich West 4 kommer att ha spillvärmeutvinning för att leverera klimatneutral uppvärmning till regionen.

Efterfrågan påskyndar byggstarten

Efterfrågan på moderna datacenter är enorm. Ny teknik som artificiell intelligens och strävan efter digitalisering inom alla branscher kräver mer datorkraft och genererar större mängder data. Samtidigt ser vi en ökning av outsourcingen av företagsägda datacenter, där många företag avvecklar sina egna center för att de inte längre erbjuder tillräcklig kapacitet, flexibilitet och energieffektivitet.

– Vi står på gränsen till ytterligare en investeringsvåg, förklarar Roger Süess, VD för Green, och tillägger:

– Med vårt investeringsprogram fördubblar vi återigen vår datacenterkapacitet under de kommande två till tre åren. Moderna och effektiva datacenter är avgörande för att företag ska kunna realistiskt genomföra en hållbar och framtidssäker digitalisering.

Värmenätverksstödda datacenter

Green skapar sin datacenterarkitektur med hög energieffektivitet och framtida krav på högpresterande datorer i fokus. Datacenter Zurich West 4 kommer att ha spillvärmeutvinning. Spillvärmen från kundsystem kommer att matas in i det nya värmenätet ”Naturenergie Eigenamt”, som drivs av IBB Energie AG.

Dessutom kommer Green, för sina kylbehov, att använda naturlig kylning (frikyla) från den omgivande luften, vilket minimerar energiförbrukningen som ett resultat. Rumsdesign, faciliteter och kontroller är i linje med Greens senaste energibesparande referensarkitektur, medan solcellssystem kompletterar konceptet.

Viktiga detaljer

Senaste generationens högpresterande datacenter

Driftsättning: 2026

5 526 m2 datacenterutrymme

Cirka 2 000 m2 kontorsyta

Klimatneutral uppvärmning för regionen

100 % förnybar energi i datacenterdrift

Schweiz är en etablerad plats för företag och vetenskap och kommer att fokusera sina ansträngningar ännu mer på digital innovation framöver. Schweiz är också en attraktiv plats inom Europa när det kommer till data. Efterfrågan på datacenterkapacitet kommer sannolikt att förbli hög. Green håller därför redan på att överväga nya platser i väntan på nästa fas av sin expansion.