Nyheter

Fem forskningsprojekt ska stärka Sverige mot cyberattacker

För att möta de utmaningar samhället och industrin står inför inom cybersäkerhet har Sveriges största forskningsprogram, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP), satsat stort på tvärvetenskapliga forskningsprojekt och rekryteringar under 2023. Nu har fem projekt beviljats anslag – alla med fokus på cybersäkerhet inom AI, autonoma system och mjukvara.

Projekten, kallade NEST (förkortning för Novelty, Excellence, Synergies och Teams), är bemannade av några av de bästa forskarna från olika forskningsfält. Syftet är att ta itu med utmanande forskningsfrågor som potentiellt har mycket stor påverkan på akademin, industrin och samhället.

Det är första gången WASP väljer att bevilja NEST-projekt inom ett specifikt område. Anledningen är att möta de högprioriterade utmaningar som samhället och industrin står inför inom cybersäkerhet.

– Behovet av förbättrad cybersäkerhet är akut i samhället och näringslivet. De fem omfattande projekt som WASP nu startar tillför ett unikt värde för svensk industri och samhälle samt har långsiktiga effekter som kommer att stärka Sveriges förmåga att stå emot cyberattacker. Målet med dessa forskningsprojekt i världsfronten är att kraftsamla kring grundläggande forskning inom området samt göra Sverige mer konkurrenskraftigt inom cybersäkerhet, säger Anders Ynnerman, programdirektör för WASP.

Projekten finansieras tack vare Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som donerat 200 miljoner kronor för strategisk forskning och rekryteringar inom cybersäkerhet.

De fem projekten som har blivit beviljade

ShiftLeft Securing the Software Supply Chain by Code-centric Analysis
Ett paradigmskifte för att säkra kod och sömlös integration i mjukvaruutvecklingens livscykel.

AI-based side-channel attacks and countermeasures for autonomous systems
För att skydda autonoma system från sidokanalattacker

Air2: AI for Attack Identification, Response, and Recovery
Där programvara och kommunikation möts under nästa decennium: Cybersäkerhet, attacker och försvar

Source
Användning av generativ AI för att säkerställa säker drift i dynamiska edge-scenarier

DYNACON – DYNamic Attack detection and mitigation for seCure AutONomy
Skydda autonoma system från cyberattacker riktade mot kontrollsystem.