Nyheter

Entreprenad Live har öppnat: Samma mässa med ny ägare

Nu på morgonen öppnades årets upplaga av Entreprenad Live på Ring Knutstorp i Skåne. Mässan har fått en ny ägare i form av mässjätten Elmia. För besökare och utställare innebär det inga större förändringar vid årets mässa 5–7 september. För tidigare ägarna och grundarna Peter Eriksson och Hans-Erik Kristensson är det början på slutet av en framgångsrik resa som förändrade mässlandskapet.

I år är det tionde gången Hans-Erik Kristensson och Peter Eriksson arrangerar Entreprenad Live. Sedan starten har mässan växlat mellan Kågeröd i Skåne och Göteborg.

Men i år är något annorlunda.

– Man har en idé som man vill genomföra. Sedan hoppas man att man kan bygga upp ett värde som någon är intresserad av. Därför känns det kul att Elmia ville ta över och fortsätta det vi byggt upp, säger Peter Eriksson.

Han berättar att han och Hans-Erik aldrig har haft någon ambition att bli ett mässföretag med flera olika mässor.

– Vi var ju inte 25 när vi startade Entreprenad Live. Vi var 55 och de flesta slutar jobba när de är 65–70 år. Därför bestämde vi att inte ha en massa mässor och att inte anställa personal. I stället har vi köpt in konsulter.

Dags att lämna över

Entreprenad Live i Göteborg förra året blev så stor att Peter och Hans-Erik kände att det var ungefär vad de klarade av utan att göra drastiska ändringar i företaget.

– Ska våra mässor växa mer än så krävs större resurser. Då blir det ett naturligt steg att hitta en partner som tar över.

Valet av partner föll på Elmia som förvärvade samtliga aktier i bolaget Live Business Media Group Sweden AB i februari i år. Under en övergångsperiod kommer Peter Eriksson och Hans-Erik Kristensson att vara kvar och lämna över verksamheten.

– Det mesta blir som vanligt men det är andra som äger företaget och konceptet. För oss blir det en stor omställning, men jag är övertygad om att det kommer att bli bra, säger Peter Eriksson.

Han konstaterar att Elmia är en duktig mässarrangör med mässor inom lastbil, lantbruk, skog, park och VA.

– De har en intressant portfölj där vår mässa och vår bransch passar in på ett bra sätt. Det finns möjligheter till synergier. Som en mindre aktör har vi fått prioritera annorlunda och kanske inte kunnat göra allt vi önskat. En stor mässaktör som Elmia har andra ekonomiska förutsättningar och kan slå ut kostnader på ett helt annat sätt.

Nya möjligheter

Elmia medverkar redan vid årets mässa med planering och genomförande. Entreprenad Live teamet fylls på med erfarenhet och nya resurser. – Entreprenad Live är en väldigt intressant mässa som stärker Elmias produktkatalog. Anläggningsbranschen är viktig för att bygga ett långsiktigt, robust och hållbart samhälle, säger Elmias vd Agne Bengtsson.

Långsiktigt ser han möjlighet att sprida Entreprenad Live ytterligare geografiskt.

– Det finns inga beslut tagna men på sikt vill vi ta mässan till Jönköping i någon form. Det öppnar upp för en ny geografisk marknad där det inte funnits någon entreprenadmässa på många år.

På bilden: Entreprenad Lives grundare Peter Eriksson och Hans-Erik Kristensson var lika glada som Jörgen Andersson, projektledare på Elmia, när mässan öppnade på Ring Knutstorp i Skåne idag