Nyheter

Ny överraskande statistik om svenskarnas surfande

En vanlig uppfattning är att svenskarna spenderar mindre tid på internet och använder mindre data under sommarens soliga månader. Men ny statistik* från kommunikationsleverantören GlobalConnect visar på att den teorin inte håller. Mellan juni och augusti 2024 konsumerade svenska hushåll i snitt 485 gigabyte data per månad, en siffra som ligger något över genomsnittet för hela året. Det visar att sommarvärmen inte stoppar svenskarnas internetvanor.

Hittills under hela 2024 har svenska hushåll surfat upp hela 3 862 gigabyte vilket innebär ett snitt per månad på 482 GB. Intressant nog uppvisade sommarmånaderna inga större avvikelser från denna trend, trots varmare väder och längre semestrar. Snittet under juni-augusti låg istället något högre på 485 GB per månad, vilket motsvarar cirka 16 timmar strömmad video per dag.

”Internet är en integrerad del av svenskarnas vardag”

– Det har länge funnits en uppfattning att vi surfar mindre när vädret är fint och att folk är ute mer, men våra siffror visar något annat. Internet har blivit en självklar del av vår vardag och det fortsätter att användas oavsett väder och årstid, säger Philip Wagrowski, affärsansvarig på GlobalConnect.

Användningen av streamingtjänster, sociala medier och andra datakrävande aktiviteter är även under sommaren en stark bidragande faktor till de höga siffrorna.

Stark utveckling för bredband på landsbygden

Under 2024 har även utbyggnaden av fiber och bredband fortsatt att utvecklas, vilket har gett ännu fler svenskar tillgång till snabbare och stabilare uppkopplingar, både hemma och på semestern. Den ökade kapaciteten har gett användarna möjlighet att fortsätta konsumera stora mängder data, även när de är ute på sommarställen eller på resande fot.

– Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på snabb och pålitlig uppkoppling över hela landet, särskilt under sommarmånaderna då många vistas utanför städerna. Fiber till semesterhus och stugor har stadigt ökat de senaste åren vilket tydligt visar sig i statistiken för sommaren. Hittills i år har vi kopplat upp ytterligare 11 000 hushåll och då Sverige har gjort stora framsteg i bredbandsutbyggnaden, vilket innebär att vi nu når även de mer avlägsna områdena, tillägger Philip Wagrowski, affärsansvarig på GlobalConnect.

Datatopp på sommardestinationer: Gotland surfade 60 GB mer i juli än genomsnittet

Sommardestinationer som Gotland sticker ut med en tydlig datapeak under juli, då det surfades hela 60 GB mer per hushåll jämfört med genomsnittet per månad för 2024. Denna ökning speglar den stora tillströmningen av semesterfirare som fortsätter att använda internet för streaming, sociala medier och arbete även under semestern. Trots att dessa destinationer erbjuder natursköna miljöer och aktiviteter utomhus, visar statistiken att det digitala livet fortfarande är en central del av semestern för många svenskar.

Motsvande trend går att se i statistiken för Kalmars län vilket omfattar den klassiska sommardestinationen Öland. Där är årssnittet 372 GB/månad. Under juli var dataförbrukningen på 437 GB vilket är nästan 18 procent mer.

Om GlobalConnect Surf Index
*GlobalConnect har analyserat över 500.000 svenska hushåll totala dataförbrukning under perioden januari till augusti 2024. All data är anonymiserad och aggregerad. Antal timmar strömmad video är baserat på standardkvalitet av Netflix-video där 1 GB motsvarar 1 timmes tittande.