Nyheter

Entreprenad Live: Lättservad 10-tonnare med bra sikt

Entreprenad Live visar Wiklund Trading bland annat den helt nya modellen av Yanmars bandgrävare SV100. Den har fått en helt ny hytt med ett stort fönster på höger sida som gör att maskinisten kan se hela skopan eller redskapet vid grävning i ytterläge.

– Hytten har en ny lättnavigerad monitor och backkamera är standard. Maskinen på mässan har även en kamera på höger sida monterad på motorhuven. Den gör att maskinisten kan se om någon befinner sig i den döda vinkeln som huven skapar, säger Martin Täljemark på Wiklund Trading.

En annan betydande förändring är att ventilbordet, som tidigare satt under hyttgolvet, har flyttats till motorutrymmet på höger sidas Där är det lätt att komma åt vid service, jämfört med förra modellen där ventilbordet var placerat under hyttgolvet., som då måste lyftas upp vid service.

Att ventilbordet flyttats från under hytten har gjort att maskinens totala höjd kunnat minskas med 14 centimeter, och är nu 2,67 meter.

Motorutrymmet har fått en topplucka på huven som öppnas för påfyllning av bränsle och hydraulolja. Behövs mer åtkomst till motor och ventilbord öppnas hela huven.

– Över huvud taget är maskinen väldigt genomtänkt vad gäller service och underhåll. Dessutom har den en väldigt bra markfrigång på 435 millimeter, säger Martin Täljemark.

Yanmar SV100-7 väger 9,7 ton och har en steg 5-diesel på 51 kilowatt (69,3 hästkrafter). Max grävkraft vid skopan är 68,4 kilonewton.