Nyheter

Här får du köra berusad full(t) lagligt – I 22 europeiska länder är det tillåtet att vara alkoholförgiftad bakom ratten

Promillegränserna i Europa varierar mycket och i flera länder kan du köra och vara direkt berusad.

– Detta måste förändras om vi ska få ner den alkoholrelaterade dödligheten på vägarna, menar Hunter Abbott, vd för alkomätarföretaget AlcoSense, som ser en trend mot att fler länder nu vill sänka gränsen för att köra rattfull.

Det kan skilja så mycket som åtta promille mellan de europeiska länderna när det kommer till hur mycket alkohol en bilförare får ha i blodet medan de kör. Till detta kommer att vissa länder har skilda promillegränser för olika kategorier av förare – privatförare, yrkesförare och förare som nyligen tagit körkort, samt ålder. I Sverige är promillereglerna samma för alla som kör bil.

Allt detta handlar om vad som kallas ”berusningspunkten”. Det är allmänt accepterat att när alkoholkoncentrationen i blodet är högre än 0,2 promille uppstår mätbara negativa effekter på omdöme, beslutsfattande, riskuppfattning och reaktionstider.

Det land i Europa som tillåter förare att köra med alkoholhalt i blodet är Storbritannien. Här går gränsen för rattfylleri vid höga 0,8 promille. I Sverige och Polen räknas det som rattfylleri om provet visar 0,2 promille alkohol i blodet. I Frankrike, Danmark och Finland gäller promillenivån 0,5.

Hunter Abbott, vd för alkomätarföretaget AlcoSense, menar att situationen är problematisk:

– Vi har fri rörlighet inom större delen av Europa och många som semestrar utomlands hyr också bil. Att då ha så stora skillnader i de europeiska regelverken bidrar till att förare riskerar begå överträdelser i ett annat land. För hur många tyskar läser på i förväg om promillegränsen i Sverige innan de hyr bil här?

Redan vid små mängder alkohol i blodet ökar omedelbart risken för olyckor. Förutom försämrad uppmärksamhet minskar alkoholintaget förarens omdöme och bidrar till en ökad vilja att ta risker, till exempel att höja färdhastigheten. Den Europeiska kommissionen uppskattar att en fjärdedel av alla dödsoffer på vägarna inom EU är relaterade till alkoholkonsumtion. Den menar också att 6 500 dödsfall årligen skulle undvikas om förarna höll sig till reglerna för alkoholkonsumtion i trafiken.

Hunter Abbott menar att det bästa vore om länderna kunde enas om en laglig promillenivå för hela EU som är lägre än eller lika med ”berusningspunkten” på 0,2 promille. Samtidigt kommer nu signaler om att viktiga länder i Europa vill förändra reglerna.

– Flera organisationer i Storbritannien har ställt sig bakom kravet att sänka landets promillegräns, från dagens 0,8 promille till 0,5 för privata förare och yrkesförare, och till 0,2 för nybörjare. Även i Spanien finns förslag på att sänka gränsen från 0,5 till 0,2 promille och i Tyskland är en majoritet för ett totalförbud för att köra bil med alkohol i blodet, avslutar Hunter Abbott, som menar att en alkomätare i bilens handskfack alltid underlättar för förare att avgöra om de är i skick att köra – oavsett land och rådande promillegräns.

Källor:
”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893634/”
https://etsc.eu/issues/drink-driving/blood-alcohol-content-bac-drink-driving-limits-across-europe/