Nyheter

Hycamite öppnar Europas största vätgasanläggning baserad på utsläppsfri nedbrytning av metan

Hycamite TCD Technologies öppnar idag Europas största anläggning för vätgasproduktion i Karleby, Finland, där man med hjälp av utsläppsfri teknologi kommer att spjälka metan i dess grundkomponenter, vätgas och kol.

Kolet återvinns som ett fast ämne i vätgasproduktionsprocessen. Hycamite levererar kolet till industriella kunder i form av bl.a. grafit som lämpar sig för användning i elbilsbatterier och andra högkvalitativa produkter.

Den nominella kapaciteten för Hycamites nya Customer Sample Facility (CSF) kommer att uppnå  2 000 ton koldioxidsnål vätgas och 6 000 ton högkvalitativt kol per år när den är helt färdigställd. CSF kan ha en kapacitet att minska koldioxidutsläppen med upp till 18 000 ton per år med hjälp av flytande naturgas (LNG).

När vätgas produceras med hjälp av biometan kan en kolsänka skapas, dvs. produkten kan bli koldioxidnegativ. 

– Den anläggning som Hycamite nu tar i drift visar på bärkraften och lönsamheten i den nya tekniken för vätgasproduktion. I framtiden kommer Hycamite att öppna flera andra vätgasproduktionsanläggningar baserade på samma teknologi runt om i världe, säger Laura Rahikka, VD för Hycamite.

Hycamites teknologi kan producera mycket stora mängder vätgas utan att släppa ut växthusgaser i atmosfären. Att producera vätgas från naturgas med hjälp av gammal teknologi skulle ge höga koldioxidutsläpp. 

Ren vätgas kan användas antingen som råvara för industrin eller som bränsle. Hycamites teknologi kräver endast 13% av den energi som behövs för att producera vätgas från vatten genom elektrolys. Användningen av metan (geologisk naturgas, biometan eller syntetisk naturgas) möjliggör en snabb ökning av vätgasproduktionen och därmed en snabb minskning av utsläppen av växthusgaser i olika industrisektorer. 

Hycamite-katalysatorer är hållbara eftersom de är återvinningsbara och kan framställas av industriella biprodukter.

Den nya CSF:en ligger nära Hycamites huvudkontor och en äldre, småskalig testanläggning i Kokkola Industrial Park (KIP), det största ekosystemet för oorganisk kemisk industri i norra Europa, där flera ledande företag inom kemi- och metallbearbetningsindustrin finns.