Nyheter

Stockholms kollektivtrafik halkar efter: Långsammast återhämtning i Norden

Återhämtningen av kollektivtrafiken i Stockholm efter pandemin har varit långsammare än i andra nordiska huvudstäder. Enligt statistik sammanställd av Stockholms Handelskammare ligger Stockholms kollektivtrafik på ungefär 84% av resandenivåerna jämfört med 2019. Statistiken baseras på resandet fram till juni 2024.

I kontrast till Stockholm hade Oslo redan 2023 återhämtat kollektivtrafiken till ungefär 97% av 2019 års resandenivåer, tack vare bland annat olika prisjusteringar. I Köpenhamn har resandet återhämtat sig till hela 108%. I Helsingfors har resandenivåerna återhämtat sig till ca 91% av 2019 års nivåer, vilket delvis kan handla om att man gjort investeringar i ny infrastruktur som tunnelbane- och spårvagnslinjer.

I Stockholm har däremot nedskärningar i trafiken genomförts och återhämtningen varit mer begränsad. Detta indikerar att nedskärningar behöver ersättas med åtgärder för att öka kollektivtrafikens attraktivitet och tillgänglighet.

– Kollektivtrafiken är avgörande för att Stockholm ska kunna ha ett fungerande näringsliv. Det faktum att Stockholm ligger efter övriga Norden vad gäller kollektivtrafikens återhämtning efter pandemin är ett underbetyg till regionens politiska ledning. Åtgärder behöver vidtas för att stimulera resandet så att Stockholms näringsliv kan stärkas på sikt, säger Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.