Nyheter

Chocksiffror: SL sämst i Norden – M kräver krisplan

Enligt Stockholms Handelskammare har kollektivtrafiken i Stockholm återhämtats sämst bland huvudstäderna i Norden. Endast 84 procent av resenärerna har återvänt sedan pandemin. Moderaterna kräver en krisplan efter chocksiffrorna.

– Kollektivtrafiken i Stockholm brukade utmärka sig som bäst i Europa. Nu är den i stället sämst i Norden. Detta trots att möjligheterna till distansarbete är lika stora i andra nordiska städer, säger Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd.

– Att Stockholm återhämtar sig sämre än Helsingfors, Köpenhamn och Oslo är ett kvitto på Miljöpartiets och Socialdemokraternas nedskärningspolitik. Får nedskärningarna fortsätta riskerar det får ödesdigra konsekvenser för kollektivtrafiken, fortsätter Kristoffer Tamsons (M).

– Moderaterna kräver ett stopp för nedskärningspolitiken och att en krisplan tas fram för att vända utvecklingen. Kollektivtrafikens attraktivitet måste öka. Vi har inte råd att halka efter ytterligare med Miljöpartiet och Socialdemokraterna bakom ratten, säger Tamsons (M).

Fakta:

Enligt statistik sammanställd av Stockholms Handelskammare ligger kollektivtrafiken i Stockholmsregionen (SL) på ungefär 84 procent av resandenivåerna jämfört med 2019. I relation till andra huvudstäder i Norden innebär det att Stockholm ligger sämst till.

I Helsingfors har resandenivåerna återhämtat sig till cirka 91 procent av 2019 års nivåer. I Köpenhamn är resandet 108 procent av 2019 års nivåer. I Oslo återhämtade sig redan 2023 kollektivtrafiken till ungefär 97 procent av 2019 års resandenivåer.

Stockholms Handelskammare pekar bland annat på Miljöpartiets och Socialdemokraternas nedskärningar i kollektivtrafiken som orsak bakom den dåliga återhämtningen. Totalt har ett tjugotal busslinjer lagts ned helt i Stockholmsregionen. Ett nittiotal busslinjer har fått kraftigt nedskuren trafik. I Stockholms innerstad skrotades häromveckan hela 688 bussavgångar.

Efter chocksiffrorna kräver nu Moderaterna kräver ett stopp för nedskärningspolitiken och att en krisplan tas fram i regionstyrelsen. Syftet med krisplanen bör vara att finna åtgärder som kan öka kollektivtrafikens attraktivitet, locka fler resenärer och säkerställa att Stockholm återhämtar sig snabbar