Nyheter

Volvo Group Venture Capital investerar i det AI-drivna lastbilsföretaget aifleet

Volvo Group Venture Capital AB investerar i det USA-baserade företaget aifleet, ett lastbilsföretag som använder AI-teknik för att omforma framtidens lastbilstransporter med fokus på att förbättra nyttjandegraden av lastbilar och arbetsmiljön för förarna.

– aifleet har ett unikt sätt att ta sig an den ineffektvitet som finns kring lastbilstransporter. De har inte bara tagit fram en innovativ teknik utan bevisar även att den fungerar genom att applicera den på sin egen lastbilsflotta, säger Joe Darcy, investerare på Volvo Group Venture Capital. De ökar inte bara nyttjandet av lastbilarna på vägarna, utan ser också till att förarna får bättre planerade uppdrag som underlättar deras vardag.

aifleet grundades 2020 och är verksamt inom transportsegmentet FTL (Full Truckload) i USA, där en lastbils totala kapacitet bokas för att till exempel frakta större gods mellan bestämda destinationer. Segmentet är för närvarande fragmenterat och präglat av ineffektivitet som låg nyttjandegrad av förare och tomma mil i logistikkedjan.

– Den amerikanska FTL-marknaden är värd 400 miljarder dollar, men det är en otroligt ineffektiv och splittrad marknad med en halv miljon transportörer, där även de allra största har mindre än 1 procent av marknaden. Eftersom det varit en nedåtgående trend i nyttjandet av lastbilar sedan 2018 har vi på aifleet utvecklat teknik för att radikalt förbättra nyttjandegraden, samtidigt som vi återinför en medmänsklighet som värnar om förarnas upplevelse, säger Marc El Khoury, medgrundare och vd för aifleet. Vi är glada över Volvos investering och vi ser fram emot att fortsätta dra nytta av vår teknik för att skapa en mer hållbar flotta och bransch.

Med hjälp av sin egenutvecklade AI-teknik bygger aifleet en lastbilsflotta med fokus på ökad förarnöjdhet och nyttjandet av deras lastbilar genom bättre planeringsverktyg och smartare algoritmer. Genom att optimera ruttplanering och schemaläggning samt automatisering av hela flödet genererar aifleets egna transportverksamhet över 40 procent högre nyttjandegrad av sina förare än branschgenomsnittet.

– Vi är glada över möjligheten att samarbeta med aifleet, säger Stephen Roy, ordförande för Volvo Group North America och vd för Mack Trucks. Vi på Volvokoncernen är fast beslutna att driva innovation mot mer hållbara transportlösningar och det är tydligt att aifleet, genom användandet av sin unika teknik, delar den ambitionen med oss.

Volvo Group Venture Capital grundades 1997 och investerar globalt i venturebolag. Målet är att driva transformation genom att bidra till utveckling av nya tjänster och affärsmodeller samt främja samarbeten mellan små innovativa bolag och Volvokoncernen. Marknadstrenderna som skapar framtidens transport och infrastruktur i kombination med Volvokoncernens strategiska prioriteringar definierar investeringssegmenten: logistiktjänster, områdeseffektivisering, elektrifiering och hållbarhet.