Nyheter

Blandade åsikter om kontroversiellt beslut

Stockholm blir snart först i världen med att förbjuda bensin- och dieselbilar från delar av staden – ett beslut som både har hyllats av och upprört många. Nu pågår även diskussioner för att fler svenska städer ska införa liknande zoner.

I samband med detta har bilförsäljaren Kamux undersökt svenskarnas inställning till miljözonerna.

Den sista december 2024 införs nya miljözoner i Stockholm. Då kommer bilens tillgänglighet begränsas på vissa gator om du kör ett bensin- eller dieseldrivet fordon och endast el- och gasdrivna bilar kommer ha full framkomlighet i Stockholms innerstad från 2025 och framåt. Kamux har nu frågat 1 000 svenskar med bil och körkort hur de ser på det nya initiativet.

Åsikterna kring miljözonerna är delade. Var tredje svensk ser positivt på miljözonerna då de kan förbättra luftkvaliteten i stadskärnorna. Var fjärde ser även positivt på dessa då det kan bidra till att uppnå klimatmålen. Samtidigt ser närmare var tredje negativt på miljözonerna då det kan innebära omvägar, och var fjärde för att butikerna i stadskärnorna kan drabbas negativt. Tio procent oroar sig även över att bilens marknadsvärde minskar.

– Att elbilar är framtiden känns uppenbart, även om utvecklingen kanske inte gått så snabbt framåt som många först trott. Men initiativ som miljözoner är exempel på sådant som kommer accelerera övergången. Därför arbetar vi på Kamux just nu för att utöka bilflottan och försäljningen av begagnade hybrid- och elbilar, säger Aino Hökeberg, CMO och tf VD på Kamux Sverige

Trots blandade åsikter hos svenskarna är det fortfarande många som inte har någon tydlig ståndpunkt ännu. 19 procent av svenskarna uppger att de inte har någon åsikt. Framför allt är det kvinnor (25 procent) som inte bildat sig en uppfattning kring ämnet.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes som en online-undersökning i M3 Panel och har därefter bearbetats av Bilendi Oy under februari 2024. Undersökningen genomfördes bland 1 000 svenskar med körkort och bil i hushållet i åldrarna 17–70 år.