Nyheter

Direktflyg viktigast, miljövänlighet rankas lägst visar ny undersökning bland svenska affärsflygresenärer

Affärsflygresenärer köper fortfarande hellre en billigare flygbiljett än betalar extra för att säkerställa flygresans miljövänlighet. Det avslöjar en färsk undersökning som LYGG låtit genomföra. Bara ungefär en av tio respondenter väljer resans miljövänlighet som det viktigaste kriteriet och knappt hälften skulle vara beredda att betala mer för ett miljövänligt flyg. I topp ligger möjligheten att kunna boka direktflyg, som över två tredjedelar uppger som viktigast. 

Flygtrafikens utsläpp har länge diskuterats i den offentliga debatten om flygresandets framtid. För att få bättre insikter om svenska affärsresenärers flygbeteende genomförde LYGG tillsammans med undersökningsföretaget Bilendi en onlineundersökning. Den visar att mindre än hälften av respondenterna (40 %) är beredda att betala mer för att garantera en miljövänlig resa. 

– Det handlar säkerligen inte om att man tycker att minskade utsläpp och klimatförändringar är oviktiga. Jag tror det handlar om att aktörerna i flygbranschen måste integrera miljöansvaret i flygresor på ett sätt som gör att resenärerna inte behöver göra ett separat val kring detta, säger Roope Kekäläinen, vd och medgrundare på LYGG.

Enligt Kekäläinen borde man fokusera på att öka hållbarheten i hela affärsverksamheten. LYGG:s affärsmodell innebär att resenären erbjuds direktflyg via regionala flygplatser så nära den faktiska destinationen som möjligt, vilket är bättre ur miljösynpunkt eftersom inga mellanlandningar krävs. Det ger även kortare resväg till och från flygplatsen. Storleken på flygplanen anpassas dessutom till passagerarantalet och man använder förnybara flygbränslen. Insatser som tillsammans minskar flygets miljöpåverkan avsevärt.

– Med bland annat direktflyg och mindre flygplan åstadkommer LYGG verkliga miljöeffekter utöver att de företag som använder vår tjänst sparar tid och minskar totalkostnaderna för sina resor. Vi har en ny syn på flygets affärsmodell där vi lägger upp rutterna på marknadsmässiga villkor baserat på de verkliga behoven, fortsätter Roope Kekäläinen.

Direktflyget är det viktigaste kriteriet vid bokning – miljövänligheten kommer sist

Miljövänligheten ligger inte högt i kurs när svenskarna rangordnar vilka kriterier som är viktigast när de bokar en flygresa. 

Enligt svaren är det viktigaste kriteriet att de kan boka ett direktflyg, vilket 66 procent av respondenterna uppger. Näst viktigast (43 %) är den sammanlagda restiden och på tredje plats kommer flexibla tider för avgångar (42%). Priset är viktigast för 37 procent av respondenterna. Miljövänligheten placerar sig sist, där enbart 11 procent uppger detta som ett av de viktigaste kriterierna. I enkäten kunde man välja fler svarsalternativ. 

– Flygresandet växer fortfarande och i år flyger vi mer än någonsin. Samtidigt väcker flygets miljöpåverkan skam. Affärsresenärer borde kunna lita på att miljöaspekterna beaktas på bästa möjliga sätt och ansvaret för det ligger hos oss som är verksamma inom flygbranschen, avslutar Roope Kekäläinen.

Undersökningen genomfördes online i Bilendis M3-panel 13–24.6.2024. Den besvarades av totalt 450 svenskar över 18 år, som gjort affärsresor med flyg under de senaste tolv månaderna. 

FAKTA: LYGG

Vad: Digital flygreseplattform

Grundat: år 2020

Antal anställda: 10 fastanställda och 5 som arbetar på konsultbasis. Ytterligare rekrytering pågår.

Grundare: Roope Kekäläinen och Jari-Jussi Viinikkala

Investerare: Bland investerarna finns Superhero Capital VC samt flera kända affärsinfluencers