Nyheter

Konferens om höghastighetståg i Malmö lockar deltagare från hela världen

Vid den internationella konferensen Maglev 2024 i Malmö i september samlas världsledande forskare och experter för att diskutera magnettågens framsteg och dess möjligheter att bli ett alternativ för hållbara transporter.

Konferensen, som äger rum på Malmö Live den 18–22 september 2024, arrangeras av Blekinge Tekniska Högskola, BTH. Konferensen är en mötesplats för ledande forskare och experter från hela världen samt operatörer av magnettåg som redan finns idag i Japan, Kina och Tyskland. Den är också ett tillfälle då de senaste forsknings- och innovationsrönen inom magnetisk levitationsteknik, inklusive magnetiska tåg, presenteras.

– Magnetisk levitation, eller maglev, har flera fördelar. Den möjliggör en smidig och friktionsfri rörelse, vilket gör att tågen kan nå betydligt högre hastigheter än konventionella järnvägssystem. Maglevtåg är också tystare och mer energieffektiva, vilket inte bara förbättrar passagerarupplevelsen utan minimerar även miljöpåverkan. Den här tekniken har potential att förändra transportsektorn och skapa hållbara lösningar för framtiden, menar Henrik Ny, docent vid BTH och initiativtagare till konferensen.

– Vid konferensen kommer deltagarna att få höra ledande forskare, nytänkare, beslutsfattare och branschfolk som alla delar med sig av sina unika insikter och erfarenheter för att flytta fram gränserna för vad som är möjligt med magnetiska transportsystem, säger Henric Johnson, professor och rektor vid BTH.

Under konferensen kommer Central Japan Railway Company för första gången på över 10 år till Europa för att dela med sig av sina senaste framsteg inom höghastighetstågsprojektet Osaka-Tokyo. Deltagarna kommer således att få unika insikter om framtidens japanska höghastighetstransport och dess utveckling.

Det vetenskapliga programmet pågår torsdagen den 19 september och fredag 20 september. Läs mer om programmet.