Nyheter

Depån Timboholm som ska inhysa elbussarna i Skövde har invigts

Elektrifieringen av stadstrafiken i Skövde är en del i regionens satsning på hållbar kollektivtrafik, och den nya moderna depån Timboholm som ska inhysa elbussarna har i dagarna invigts.  

– Att depån i Skövde nu är på plats är en förutsättning för att fortsätta satsa på det hållbara resandet och såklart väldigt roligt att vi nästa år kan räkna in Skövde, Falköping och Mariestad bland de städer där vi elektrifierar stadstrafiken, säger Louise Jeppsson (V), ordförande i Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden.

Bussdepån kommer att ha plats för framför allt elbussar men även biodieselbussar, runt 80 stycken totalt, med möjlighet att bygga ut för fler i framtiden. Trafikstart beräknas till 2025 när de nya bussarna är på plats. Det innebär att trafiken i Skövde stad, Falköping tätort och Mariestad tätort elektrifieras i starten av 2025.

– Vi i Rödgrön ledning är glada för att kunna utveckla trafiken och få fler att kunna resa hållbart. Utan våra depåer stannar kollektivtrafiken, och den här bussdepån bidrar även till en trygg och bra arbetsmiljö för de cirka 200 förare och andra medarbetare som kommer att arbeta där, säger Bijan Zainali (S), ordförande i styrelsen för Västtrafik. 

Bussdepån håller höga miljökrav, och är bland annat täckt med solceller som lagrar solenergi som laddar bussarna, samt återanvänder regnvatten för tvätt. I Skaraborg ser vi en spännande utveckling framför oss, bland annat med den stora etableringen av batterifabrik i Mariestad, som också den kommer ställa krav på att fortsätta utveckla hållbara resmöjligheter och transporter i regionen.