Nyheter

Entreprenad Live: Elektrisk bandgrävare med lång körtid

Entreprenad Live premiärvisade Nordfarm Sany SY 215E som är en elektrisk bandgrävare på 23 ton. Den har ett batteri på 422 kilowattimmar som gör att maskinen kan gå en hel arbetsdag på åtta timmar på en laddning.

– Det finns två vägar att gå med batterimaskiner. Med lägre kapacitet på batterierna kan du stödladda under raster och lunch. Men då krävs snabbladdare med hög kapacitet till varje maskin. Med mer batterier i maskinen räcker det att ladda över natten, säger Petter Hadenius, på Nordfarm.

SY 215E har en laddare på 30 kilowatt där det räcker med 32 amper och 3-fas för att ladda batteriet över natten. Laddningen kan även göras med en snabbladdare men det kostar mer.

– Dessutom slipper du dra fram högspänning för laddningen plus att elen är billigare nattetid. Om alla ska ha el samtidigt blir dels elen dyrare, dels blir näten överlastade. Om samhället ska klara omställningen till el måste laddningen av batterier spridas och även ske på nätterna.

För en bandgrävare är det även en fördel att inte behöva köra till en laddstation under lunchen. Det spar både tid och energi och det blir en hel del pengar på ett år.

Sany SY 215E har ett batteri från den kinesiska tillverkaren CATL.

– Det består av sex moduler, om en går sönder behöver bara den bytas. Modulerna är vätskekylda och värmda för att alltid hålla rätt kapacitet. Vätskekylningen drivs av maskinen AC, säger Johan Lind, produktansvarig för grävmaskiner på Nordfarm.

På bilden: Sany SY 215E som är en helelektrisk bandgrävare.