Nyheter

Entreprenad Live: Utvecklad tiltrotator utan cylindrar

Entreprenad Live visade Kinshofer tredje generationen av NOX inkapslade och cylindefria tiltrotatorer. De har 360 grader rotation och tiltvinkel på 2 x 50 grader.

NOX tiltrotatorer utvecklades i Finland och skilde sig från andra tiltrotatorer genom att den inte hade några tiltcylindrar. Tyska Kinshofer köpte den finska tillverkaren 2009 och flyttade verksamheten till Tyskland.

– Det vi köpte var det generation ett och den var inte riktigt färdig. Nu har vi vidareutvecklat den till en färdig produkt som är generation tre. Vår tiltrotator är den enda på marknaden som inte har tiltcylindrar, säger Christopher Woods som är säljansvarig för Skandinavien på Kinshofer.

Han pekar på fördelarna med att inte ha cylindrar. Det är mindre som sticker ut och kan gå sönder. Det gör det även enklare att komma åt vid grävning runt husgrunder, träd och buskar.

– En cylinder är starkast i början och ju längre ut de kommer desto svagare blir de. Våra tiltrotator har statiskt vridmoment både vid tiltning och rotation. Det ger exakta rörelser och en mjuk känsla eftersom det alltid är fullt vridmoment.

Christopher Woods påpekar att då tiltrotatorn är helt inkapslad sitter det mesta väl skyddat.

– Det kan vara bra till exempel om man jobbar vid och i vatten. En annan fördel är att då tiltningen sker mekaniskt stannar redskapet i läge utan att sjunka, som är vanligt med hydrauliska cylindrar.

PÅ bilden: Christopher Woods visade generation 3 av den cylinderfia tiltrotatorn NOX.