Nyheter

Nytt sommarrekord

Sommartrafiken över Øresundsbron slog trafikrekord i år.  Under perioden juni-augusti steg trafiken med 2,2 procent jämfört med den senaste rekordsommaren 2023. 

– Sommartrafiken blev rekordbra och visade upp en annan trend i år. Vi ser att högsäsongen blivit mer utspridd över sommaren än tidigare, säger Jens Rogmark, försäljningschef på Øresundsbron.

Aldrig tidigare har det varit så många passager i augusti som i år. Det blev dessutom trafikrekord för perioden juni-augusti. Några enskilda rekord för dygn och vecka sattes dock inte.

– Resandet över Øresundsbron blev inte lika koncentrerad till juli, som normalt är vår bästa månad, jämfört med förra året. Att planera sin resa efter vädret kan vara en av anledningarna till att trafiken sprider sig mer, fortsätter  Jens Rogmark.

Tyska kunders resande ökade tydligt jämfört med förra sommaren. Försäljningen av kombinationsbiljetter för passagen på Øresundsbron och Scandlines färjor från Tyskland ökade med 19 procent, varav tyskarnas resande steg med 5,5 procent. Tyskarnas trafik har också ökat bland de som betalat kontant och kört med rabattavtal.

Svensk avtalstrafik med ØresundGO går bättre än ifjol, medan den danska fritidstrafiken har minskat.

– Vi tror att såväl svenska som danska kunder kört söderut i större utsträckning i år på grund av det stundvis dåliga sommarvädret. Det ökar svenskarnas trafik över bron. Den danska fritidstrafiken minskade i somras, men var samtidigt på rekordnivåer förra året, avslutar Jens Rogmark. 

Foto: Daniel Karlsson