Nyheter

Viktiga strategier för att förbättra risk och motståndskraft i leveranskedjan

Text: Sebastian Janssen och Tushar Narsana

Oliver Wyman, en del av Marsh McLennan (NYSE: MMC), skriver i en ny rapport att företag borde prioritera att använda proaktiva styrmedel för att minska störningar och samtidigt öka motståndskraften mot risker när det väl behövs.

Företag av alla slag brottas med en mängd både nya och pågående utmaningar inom supply chain management: geopolitiska konflikter som kriget i Ukraina, brist på kritiska material som halvledare och störningar i den globala handeln. Effekterna av dessa svårigheter – kostnadstryck, förlorad försäljning och begränsat rörelsekapital, för att bara nämna några – kan utgöra ett existentiellt hot mot alla organisationer.

För att få en bättre förståelse för hur företag uppfattar risker och förbereder sig för att möta de utmaningar som väntar, har vi genomfört en enkät med över 100 ledande befattningshavare från nio branscher i Nordamerika och Europa.

Utifrån svaren identifierade vi de organisationer som stod ut från sina konkurrenter (”ledare”) och tre sätt som de skiljer ut sig på: att anta en övergripande strategi som prioriteras i hela företaget, att proaktivt använda avancerade styrmedel och att använda teknik för att förbättra sin kapacitet i leveranskedjan.

Ledande företag implementerar omfattande strategier för leveranskedjan

Enligt vår undersökning har 55% av ledarna genomfört en heltäckande strategi för motståndskraft i försörjningskedjan, vilket är nästan dubbelt så många som andelen organisationer som låg långt efter sina konkurrenter och mål inom försörjningskedjan (”laggers”).

Det överväldigande resultatet är att strategin och de stödjande initiativen värdesätts på styrelsenivå, vilket i sin tur sprider sig till resten av organisationen och hjälper den att övervinna de vanliga hindren i form av otillräckliga pengar, talanger och kapacitet. Ledarna ser också till att mildra vanliga hinder genom att se bortom ett enskilt initiativ eller en enskild funktion och fastställa effekterna för hela leverantörs-/värdekedjan.

Ledarna använder proaktiva styrmedel i leveranskedjan

Även om det är viktigt att bedöma effekterna av svårigheter i leveranskedjan, bryr sig ledare mer om att mildra effekterna än att utveckla spelböcker för att hantera skadekontroll. De är mer än dubbelt så benägna att fokusera på proaktiva snarare än reaktiva åtgärder (69% jämfört med 32%) jämfört med eftersläntrare, som ofta väljer billiga och lättimplementerade åtgärder. På samma sätt tenderar ledare att koncentrera sig på att mäta nyckeltal (KPI:er) som är mer handlingsinriktade till sin natur, t.ex. andelen lokalt anskaffade varor eller leverantörernas prestationer/kort.

Ledande företag är snabba med att använda ny teknik för att förbättra sin kapacitet inom försörjningskedjan

Nästan två tredjedelar av ledarna uppger att de har använt ett verktyg för att skapa end-to-end-synlighet i leveranskedjan, jämfört med drygt en tredjedel av eftersläntrarna. Ledarna skiljer sig särskilt från sina konkurrenter när det gäller tillämpningen av generativ artificiell intelligens (AI) för att hantera risker och motståndskraft i leveranskedjan. I mycket högre grad än de som ligger efter ser de tekniken som relevant för en mängd olika användningsområden, särskilt sådana som fokuserar på att förbättra riskövervakning och synlighet.

Tre steg för att förbättra motståndskraften i leveranskedjan

Undersökningsresultaten ger konturerna av ett tredelat tillvägagångssätt för att bygga upp vinnande strategier för motståndskraft i leveranskedjan:

1. Omfamna motståndskraften i leveranskedjan från styrelserummet till verkstadsgolvet

Arbetet med att bekämpa riskerna i leveranskedjan måste finnas med på agendan – hela tiden, inte bara när det är kris – på högsta nivå i företaget.

2. Välj rätt styrmedel och följ upp dem obevekligt när de används
Styrmedlen måste vara mer än bara lageruppbyggnad eller dubbelsourcing. Det innebär att man måste se över företagets inköp och/eller tillverkning och fokusera på att lösa stora ”riskfickor”.

3. Använd AI och teknik för att vinna på lång sikt
Arbeta med ditt ekosystem, integrera dina IT- och planeringssystem och komplettera kritiska operativa funktioner med digitala lösningar för att öka konkurrenskraften.

Ett bättre sätt att avdramatisera supply chain management
Många branscher har fortfarande mindre bra processer för att fördela ansvaret för riskhanteringen i leveranskedjan. När ständiga störningar blir den nya normen tvingas alla organisationer nu att arbeta för att bli mer motståndskraftiga genom att optimera sin kapacitet och anta proaktiva, tvärfunktionella strategier.

Medförfattare: Madalina Gavrila, principal, Oliver Wyman. Christian Jobst, principal, Oliver Wyman. Laihang Li, principal, Oliver Wyman. Adam Payonk, associate, Oliver Wyman.

Läs och ladda ned hela orginalrapporten här.