Nyheter

Helmer Axelsson vinnare i första kvaltävlingen till Yrkes-SM i Sandviken

Tidigare idag avgjordes den första kvaltävlingen, för året till Yrkes-SM för unga lastbilschaufförer. Kvaltävlingen hölls i Sandviken och dagens vinnare heter Helmer Axelsson och går sista året på Vreta Utbildningscentrum utanför Linköping.

Med 134 poäng har Helmer nu kvalificerat sig till Yrkes-SM i Stockholm 2026. På andra plats kom Alfons Stergren Grenfeldt, STFG i Stockholm med 132 poäng.

– Så otroligt kul att vinna idag! Jag ser verkligen fram mot att tävla i Yrkes-SM, säger en glad Helmer Axelsson.

På en hedrande tredje plats placerade sig Hugo Johansson från Kavelbro Gymnasium i Skövde med 131 poäng. En resultatlista med samtliga tävlande finns bifogat detta pressmeddelande.

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, en organisation med arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn, får hela tiden rapporter om att branschen söker efter fler och fler duktiga yrkeschaufförer.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad det gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Sigalit Slutbäck, VD på TYA.

Huvudpartner är Volvo Lastvagnar som ser till att tävlingarna kan genomföras med toppmoderna och ändamålsenliga fordon.