Nyheter

Tågföretagen: Infrastrukturens betydelse för tillväxten och omställningen allt tydligare

Text: Tågföretagen

Öppnande av riksmötet och regeringsförklaringen för riksdagsåret 2024/2025 angav vilken politik som regeringen tänker föra under det nya riksdagsåret och besked gavs om inriktningen framåt. Nu anser regeringen att tiden infunnit sig att investera i Sveriges framtid och att genomföra reformer som ökar den svenska tillväxten igen.

Under hösten kommer regeringen att lägga fram tre centrala propositioner i linje med detta: en budgetproposition med ett tydligt investerings- och tillväxtfokus, en infrastrukturproposition (8 oktober) och en forsknings- och innovationsproposition.

Fungerande infrastruktur bedöms som avgörande för såväl näringslivets utveckling som städernas och landsbygdens livskraft, men ytterst också för försvaret av Sverige. En historisk satsning ska nu göras för att rusta upp Sveriges infrastruktur och det är en milstolpe att satsningar på järnvägen nämns i regeringsförklaringen. Regeringen gör en tydlig koppling mellan tillväxt och väl fungerande transportinfrastruktur, vilket välkomnas av Tågföretagen.

Vi välkomnar också den så kallade Draghi-rapporten, som författats av den tidigare italienska premiärministern och Europeiska centralbankens chef Mario Draghi. Mer innovation och enorma investeringar – både privat och offentligt kapital – krävs i Europa och rapporten anger att omställningen och konkurrenskraften är tätt sammanlänkade grundförutsättningar. Säkerheten och oberoendet behöver stärkas.

Rapportens djupanalys och rekommendationsbilaga visar en stark förståelse för att väl fungerande transportsektor är avgörande för konkurrenskraften i hela EU:s ekonomi och bekräftar sektorn som prioriterad för att uppnå EU:s utsläppsmål. Med endast 0,4 procent av EU:s transportutsläpp ger ökade järnvägstransporter möjligheter att lyckas. Enligt rapporten råder brist på offentliga budgetmedel för investeringar i gränsöverskridande förbindelser och nationella kopplingar med gränsöverskridande påverkan – jämför Sverige eftersläpande järnvägsinvesteringar i södra Sverige – för att möjliggöra militär rörlighet, effektivitet och motståndskraft mot klimatrisker.