Nyheter

Entreprenad Live: Minilastare med ståplats

Ditch Witch R300 är en minilastare där föraren står på en plattform baktill. Den är midjestyrd och 4-hjulsdriven. Ditch Witch minilastare är byggda för att ha tillräckligt flöde och tryck för att kunna driva en kedjegrävare eller kabelplog.

– Det behovet har minskat i takt med att fiberutbyggnaden börjar bli klar i stora delar av Sverige. Det går dock att sätta på många andra redskap på den här lastaren. Det är en höglyftande minimaskin som kan förses med skopa, pallgafflar, avjämnare, gripar, sopvals med mera, säger Klas Wall, ansvarig för compact på JLM.

Det finns flera fördelar med att maskinen saknar hytt. Att föraren står upp ger en bättre sikt både mot redskapet och mot omgivningen. Det kan vara bra vid exempelvis arbete på kyrkogårdar, där föraren kan se över häckar och även se gravstenar så att dessa inte skadas.

– Ergonomiskt är det också bra att stå i stället för att sitta. Men man ska inte stå en hel arbetsdag. Den som ska flytta jord från punkt till punkt B ska ha en annan maskin. Ofta innebär arbetet med den här typen av maskiner att föraren kliver av ibland för att utföra andra arbetsmoment.

Ditch Witch R300 minilastare har låg tyngdpunkt vilket gör att den kan användas där marken sluttar utan att välta.

– Skulle det gå så illa att den välter är det bara för föraren att ta ett kliv bakåt. Det är säkrare än om man sitter i en hytt, konstaterar Klas Wall.

PÅ bilden: – Att stå och köra ger bra sikt och är ergonomiskt, säger Klas Wall på JLM som visade minilastaren Ditch Witch R300 på Entreprenad Live

Bild: Lars-Olof Tandberg