Nyheter

Gemensam IoT-plattform för bättre samverkan och samhällsservice

Miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU) har beslutat om medfinansiering med nio miljoner kronor under fyra år av projektet ” IoT (Internet of Things) – samverkan Västra Götaland”. Projektet har redan en bred och stark förankring med närmare 140 kommuner, regionala och kommunala bolag och kommunalförbund som lämnat in fullmakter för att delta i den samordnade upphandlingen.

IoT – Internet of Things är en teknisk infrastruktur och ett nätverk med sensorer, mjukvara och annan teknik som kopplas upp och genererar stora mängder data som analyseras. Det kan användas för optimering, styrning och övervakning i system inom sektorer som energi, fastigheter, logistik och transporter, renhållning, turism, vatten, vård och omsorg med mera. En IoT-plattform möjliggör tjänster, som exempelvis vård på distans, trafikstyrning, offentlig säkerhet och miljöövervakning.

– IoT är en viktig byggsten i digitaliseringen av vårt samhälle. Med en gemensam IoT-plattform kan kommuner och regionala verksamheter använda data för att erbjuda invånare förbättrad service inom i princip alla sektorer, säger Madeleine Jonsson (MP) ordförande MRU.

– En gemensam IoT-plattform underlättar samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor och kommer göra att Västra Götaland ligger i framkant inom IoT och AI. Det kan skapa nya arbetssätt, affärsmodeller och stärkt innovationskraft, säger Aida Karimli (C) förste vice ordförande MRU.

Nu inleds implementeringen

Den upphandlade IoT-plattformen ska nu göras redo för implementering tillsammans med intressenterna. VGR leder samordningen av genomförandet genom Digitaliseringsrådet. Efter projektets slut ska plattformen övergå i ordinarie förvaltning och vara självförsörjande.

IoT-samverkan Västra Götaland

Digitaliseringsrådet

Röster från upphandlingen av en regiongemensam IoT-plattform. 

Foto: Nenad Ivanisevic