Nyheter

Anne Sörensson, Östersund, mottagare av Jakob Lagercranz Minnespris

Anne Sörensson, klimatstrateg för Östersunds kommun, har idag mottagit Jakob Lagercranz Minnespris. Hon får priset för sina imponerande, inspirerande insatser att ställa om transportsektorn – helt i Jakobs anda. Priset delades ut på Östersunds Klimatdagen.

– Anne Sörensson har outtröttligt arbetat för att ställa om transportsektorn i klimatsmart, hållbar och fossilfri riktning. Det har verkligen satt Östersund och Jämtland på kartan och inspirerat många andra i när och fjärran att flytta fram positionerna. En värdigare vinnare av Jakob Lagercrantz Minnespris är svår att tänka sig, säger Mattias Goldmann som grundade 2030-sekretariatet tillsammans med Jakob.

I Jakobs anda skedde prisutdelningen på Östersunds Klimatdagen, som en total överraskning för pristagaren. Priset överlämnades av Jakobs dotter Edit Lagercrantz.

– Jakob hade älskat att få ge sitt pris till Anne. Jag är stolt och rörd över hur många som berättar för mig vilken inspirationskälla pappa varit för dem, och lycklig över att så ofta få bevis på hur många som kämpar i samma anda, säger Edit Lagercrantz.

Motiveringen är utformad som en enkel dikt och lyder:

När andra kommer och går
Vår klimatets klippa består
Där andra ser hinder och problem
Läggs här grunden för gröna ekosystem
Om andra tänker att de är för små
Visar hon att skiftet går bra ändå
Andra platser må glänsa en stund
Över tid vänder vi oss till Östersund
Klimatkampen behöver fler med hennes sinne
Anne Sörensson, pristagare till Jakob Lagercrantz minne

Priset består av ett fint diplom och 11 111 kronor; av ett lyckligt sammanträffande både den summa som minnesfonden har att dela ut per år och en stark symbol för att det är en klimatets och omställningens etta som tar emot priset.

Jakob Lagercranz Minnespris delades första gången ut i fjol och gick då till Beatrice Torgnyson Klemme som leder Biodriv och har just ett sådant driv som också så starkt kännetecknade Jakob Lagercranz.