850 000 vardagspendlare i Stockholm-Mälarregionen måste kunna lita på tåget. Nu har regeringen presenterat sin infrastrukturproposition och de sju regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete konstaterar att det är en välkommen utökning av budgetramen med satsningar på underhåll och nyinvesteringar.
Men behoven är stora. I sin nya utvecklingsstrategi för transportsystemet har regionerna beskrivit vilka spår, vägar och farleder som behöver vara på plats innan 2035.
– Vi välkomnar att regeringen har lyssnat på Mälardalsrådet med flera om behovet av höjd totalram, men ramen ger väldigt lite utrymme för nyinvesteringar och det är problematiskt att regeringen inte svarar upp mot de stora behoven inom järnvägsunderhållet. Det drabbar dagligen arbetspendlare och företag i våra regioner. I Mälardalsrådet är vi sju regioner som har enats om investeringar som måste göras innan 2035 för att inte riskera tillväxten. Det handlar bland annat om dubbelspår på Mälarbanan, satsningar på Ostkustbanan och på E4:an vid Arlanda, säger Jens Sjöström (S), ordförande Mälardalsrådet och investeringsregionråd Region Stockholm.
1171 miljarder till infrastrukturen
Genom infrastrukturpropositionen avsätts 1171 miljarder kr för investeringar i transportinfrastruktur under perioden 2026-2037. Propositionen presenterades den 3 oktober av Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister Elisabeth Svantesson (M), finansminister, Helena Gellerman (L), riksdagens trafikutskott samt Thomas Morell (SD), riksdagens trafikutskott. Regeringen har tagit intryck av det svar som de sju länen i Mälardalsrådets En Bättre Sits-samarbete lämnade till regeringen under våren samt i en gemensam debattartikel i Dagens samhälle.
– Det är välkommet med rejäla pengar till både underhåll och nya infrastruktursatsningar. Totalt 1200 miljarder. Det är till nytta för hela Stockholm-Mälardalen. 8 av 10 tågresor i Sverige startar eller slutar i Stockholm och infrastrukturpropositionen kommer att ge stor nytta här, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits och regionråd Region Stockholm.
Tydliga prioriteringar för Stockholm-Mälarregionens transporter
Regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete gått samman i en uppdaterad strategi med prioriteringar för transportsystemet, Systemanalys 2024. Systemanalys 2024 innehåller skarpa prioriteringar om vilka spår, vägar och farleder som regeringen behöver satsa på för att trafiken ska fungera i Stockholm-Mälarregionen. Den bygger vidare på tidigare prioriteringar, men här finns även delvis nya investeringsbehov som måste vara åtgärdade till 2035. Dokumentet innehåller även andra typer av politiska ställningstaganden för transportsystemets utveckling.
– 850 000 vardagspendlare reser över en eller flera kommungränser för att komma till jobbet i Stockholm-Mälarregionen. Om inte pendlarna kan lita på att tåget går i tid kommer man att välja bort den effektiva och klimatsmarta kollektivtrafiken. Systemanalys 2024 beskriver Stockholm-Mälarregionens betydelse och särskilda roll i att bygga Sverige starkare. Att arbetspendlingen fungerar i vår del av landet har stor betydelse för andra landsdelar, säger Monica Johansson (S), vice ordförande för Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits och regionråd i Region Sörmland.
Nyheter i infrastrukturpropositionen:
1171 miljarder kronor satsas på underhåll och nyinvesteringar 2026-2037
Fokus på kontinuerligt underhåll av både järnväg och väg. Totalt 564 miljarder kronor
607 miljarder kronor till utvecklingen av transportsystemet
Ökad kostnadskontroll och produktivitet hos Trafikverket. 59 miljarder kronor omfördelas till förvaltningskostnad
Prioritera resor till arbete och studier samt godstransporter
Ökad takt i införandet av signalsystemet ERTMS. Ska vara klar till 2042
Gränsen för trimnings- och miljöåtgärder höjs till 150 miljoner kronor
Beloppsgränsen för namngivna objekt i länsplanerna höjs till 75 miljoner kronor
Några infrastrukturprojekt kommer att utredas för alternativ finansiering
För att kunna genomföra den nationella planen behöver arbetet med kompetensförsörjning stärkas
Infrastrukturpropositionen kan läsas i sin helhet på regeringens hemsida.
Stockholm-Mälarregionen bygger Sverige starkare
I Stockholm-Mälarregionen bor över fyra miljoner människor som tillsammans skapar drygt hälften av Sveriges BNP. Varje dag reser 850 000 pendlare över kommungränserna för att komma till jobbet. 150 miljoner ton gods passerar till, från och genom länen i Stockholm-Mälarregionen. Åtta av tio tågresor i Sverige startar eller slutar i Stockholm.
En Bättre Sits
Genom Mälardalsrådets transportpolitiska samarbete En Bättre Sits har regionerna i Stockholm-Mälarregionen en tydlig plan för vilka infrastrukturinvesteringar som behöver prioriteras. I samarbetet ingår Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland. Läs mer på www.enbattresits.se
Mälardalsrådet
Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning och internationella jämförelser. Läs mer på www.malardalsradet.se